Ciclisme

Un Tour, dos favorits

Les cases d’apostes situen clarament Chris Froome i Richie Porte per sobre de tots els seus rivals en la cursa que comença dissabte

Fuglsang, que no ha destacat mai, és, amb 32 anys, el cinquè més valorat

El triple vencedor del Tour Chris Froome (Sky) sortirà dissabte a Düsseldorf (Alemanya) com el principal favorit per guanyar l’edició del 2017 segons la pràctica totalitat de les grans cases d’apostes internacionals que operen per internet. Ara bé, es detecta aquest any més que mai en les darreres edicions la possibilitat que Richie Porte (BMC) confirmi el bon moment que el va portar a dominar la volta a Romandia i s’endugui el triomf final, tot i que el 2016 es va haver de conformar amb el cinquè lloc final després de fer un Tour molt irregular. La confiança en Porte no només és molt més alta que en els escaladors més clàssics, Nairo Quintana (Movistar) i Alberto Contador (Trek-Segafredo), sinó que fins i tot en alguns webs està davant fins i tot de Froome.

Els organitzadors del Tour no han dissenyat aquesta vegada un recorregut per a escaladors purs. Hi haurà moltes etapes per als esprintadors, probablement perquè brillin les noves figures nacionals –Arnaud Démare i Nacer Bouhanni– i la muntanya estarà repartida en set etapes, en què els rivals de Froome s’hauran d’esprémer per fer patir Froome. Així, mentre per Froome i Porte es paguen entre dos i tres euros per euro apostat, les possibilitats de Quintana –que va disputar un Giro duríssim– ja són vistes com a més remotes (entre 7 i 8 euros), per no parlar d’Alberto Contador (entre 10 i 17).

A partir d’aquí, hi ha dades interessants per la confiança cega que alguns aficionats semblen tenir per alguns corredors. El veterà suís Jakob Fuglsang (32 anys, Astanà), que després d’imposar-se de manera brillant en el critèrium Dauphiné –considerada sempre com la gran volta d’una setmana pre-Tour– és el cinquè favorit dels apostadors davant del seu líder d’equip, Fabio Aru. Fuglsang no ha aconseguit destacar mai en el Tour des que el 2013 va ser setè. Sovint, de fet, li ha tocat fer el paper de gregari d’altres líders d’equip.

Veterans i herois

Alejandro Valverde (Movistar) continua sent, amb 37 anys, un ciclista que inspira confiança en les grans voltes. Tot i que el seu paper ha de ser el de donar suport a Quintana, en les quatre últimes edicions del Tour ha acabat entre els vuit primers i acumula en la seva llarga trajectòria vuit podis en grans voltes, l’únic que ho pot dir. El murcià (pel qual es paguen entre 15 i 26 euros per guanyar el Tour) està per sobre de la gran esperança francesa, Romain Bardet (AG2R), l’home cridat a posar punt final a una sequera de victòria que ja dura 32 anys. L’últim triomf francès va ser el de Bernard Hinault el 1985. Bardet haurà de fer front a alguns obstacles afegits en aquest Tour. El seu equip està per sota de l’Sky, el BMC i el Movistar i i la contrarellotge encara és una assignatura que ha d’aprovar, tot i que aquesta vegada només hi haurà 37 quilòmetres, una distància mínima comparada amb la d’altres edicions. És un favor que el Tour fa a la seva jove figura nacional i també a l’altre gran escalador del país, Thibaut Pinot, que pràcticament ningú situa entre els deu favorits.

Les revelacions

Més enllà dels ciclistes ja contrastats, en el rol d’aspirants sorpresa es redueix a una petita llista que lidera el gal·lès Geraint Thomas (Sky), que a favor seu té el seu potencial contrastat en tots els terrenys i, en contra, que està supeditat completament al que faci Froome, com li passava fa uns anys a Porte. Rafal Majka (Bora, arriba al Tour amb pocs quilòmetres a les cames i, per primer cop, com a líder d’un gran equip, i entre els joves el que rep més adhesions dels apostadors és el sud-africà Louis Meintjes (UAE).

Mark Cavendish hi serà

Mark Cavendish formarà part de l’equip africà Dimension Data. L’esprintador de l’illa de Mann es troba a quatre victòries (30) del rècord absolut d’etapes guanyades en el Tour d’Eddy Merckx. Cavendish, amb tot, arriba just de forces a la cursa, ja que acaba de passar una malaltia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)