Waterpolo

Escac a l’imperi

sèrbia 7 (5) Espanya 7 (3)

SÈRBIA:B, Mitrovic, Mandic (1), Randjelovic, Cuk (1), Pijetlovic, Filipovic i Prlainovic (2) –equip inicial–, Rasovic, Vico, Aleksic (1), Jaksic (1) i S. MItrovic (1).ESPANYA:López Pinedo, Munarriz (1), Del Toro (1), Minguell, Larumbe, Fernández i Perrone (2) –equip inicial–, Granados (1), Cabanas, Tahull, Mallarach (2), Bustos.PARCIALS:0-1, 3-3, 3-2 i 1-1.ÀRBITRES:Margeta (Eslovènia) i Alexandrescu (Romania).
L’equip espanyol es torna a penjar una medalla, de plata, amb gust d’or

Només de penal. Només des dels llançaments fatídics la totpoderosa Sèrbia va poder superar la selecció espanyola, amb set catalans, ahir en la final de l’europeu. Per entendre la dimensió de la gesta del combinat dirigit pel barceloní David Martín n’hi ha prou amb observar la importància del rival, al qual només se li ha escapat una final en els principals tornejos des del 2014 i que havia guanyat els tres últims europeus. La selecció espanyola va mantenir la dinàmica dels últims partits, equilibri defensa-atac, mai va perdre de vista la final d’una competició que només ha tingut vencedors balcànics durant el segle XXI i va estar molt a prop de fer saltar la banca.

La confiança de la selecció espanyola s’havia de fonamentar a partir d’incomodar l’atac balcànic i obstaculitzar-los al màxim la capacitat golejadora, i la primera ocasió va ser una injecció de moral. Dani López Pinedo va firmar la primera de les deu aturades. La feina del porter de Sants es va complementar amb l’anticipació i la intensitat dels seus companys en tasques defensives i van poder salvar dues accions de superioritat rival. Amb la defensa apuntalada i creant dubtes entre els balcànics, tan sols era qüestió d’esperar que un dels atacs dels de Martín acabés amb la pilota al fons de la xarxa. Això va passar quan l’olotí Blai Mallarach va etzibar una rematada amb la seva esquerra prodigiosa (0-1). L’equip espanyol hauria pogut ampliar la diferència si no fos que les dues rematades de Fran Fernández es van estavellar al pal. Però la defensa va mantenir la intensitat; López Pinedo, l’encert, i Sèrbia, per primera vegada en tot el torneig, va tancar un quart en blanc.

Sèrbia va trencar la sequera golejadora nou minuts després de l’inici de la final, l’evidència més clara de la bona feina defensiva dels de Martín. El gol de Prlainovic va ser replicat per Granados i Perrone (1-3) i d’aquesta manera la selecció espanyola ampliava el marge de maniobra i quan Aleksic i Mitrovic van batre Pinedo Sèrbia encara estava a dins del partit (3-3), la seva principal preocupació. I amb el temps exhaurit, Perrone recuperava la iniciativa abans del descans (3-4).

En el tercer parcial, Espanya va salvar una situació delicada. Del Toro havia ampliat la diferència (3-5) i els balcànics havien respost amb tres gols i s’havien situat a davant per primera vegada (6-5). Llavors, Munarriz va esquivar la muralla rival amb una vaselina genial (6-6). Els últims vuit minuts van tornar a néixer complicats per als de Martín. Jaksic marcant i enviant tota la pressió als llançadors del combinat espanyol. El volcànic Mallarach va agafar la iniciativa i no va fallar. Aleshores, López Pinedo es va convertir en un mur infranquejable i va encadenar tres aturades als millors atacants del planeta. En els penals definitius, només un error de Fran va condemnar Espanya.

Tercer metall de Garcia

Croàcia va superar Itàlia en el duel pel bronze que va precedir la final (10-8). D’aquesta manera, el barceloní Xavi Garcia, que des del 2016 juga amb el combinat balcànic, afegeix la tercera medalla en el seu palmarès croat després de la plata en els Jocs de Rio i l’or en el mundial de Budapest. Abans, amb Espanya havia guanyat una medalla de plata i una de bronze en mundials i una bronze en l’europeu de Belgrad 2006.

LES FRASES

Hem perdut en la loteria dels penals, però estic molt orgullós de la feina de l’equip
David Martín
seleccionador espanyol
Classificació final
1r. Sèrbia
2n. Espanya
3r. Croàcia
4t. Itàlia
5è. Grècia
6è. Montenegro
7è. Rússia
8è. Hongria
9è. Alemanya
10è. Països Baixos
11è. Romania
12è. França
13è. Georgia
14è. Eslovàquia
15è. Turquia
16è. Malta
Palmarès
2018 Sèrbia
2016 Sèrbia
2014 Sèrbia
2012 Sèrbia
2010 Croàcia
2008 Montenegro
2006 Sèrbia
2003 Sèrbia i Montenegro
2001 Iugoslàvia
1999 Hongria
Hem perdut de manera cruel, però en fred valorarem més el que significa aquesta medalla de plata
Marc Minguell
capità de la selecció espanyola

Filipovic, MVP, i López Pinedo, millor porter

Filip Filipovic, el capità de la selecció sèrbia, va ser escollit el jugador més valuós del torneig. Ahir no va marcar, però no va fallar en la tanda de penals. El de millor porter semblava cantat i se’l va endur el català Dani López Pinedo. En la línia de tot el torneig, el porter de l’Atlètic Barceloneta va acabar el temps reglamentari de la final amb 10 aturades de 17 llançaments, i un percentatge de 58,8% d’encert. Després, però, no va poder aturar cap dels quatre primers penals que va executar l’equip balcànic. En el cinquè, va cobrir la porteria Eduardo Lorrio. Dani López Pinedo, de 38 anys, va rebre el trofeu de mans del president de la Federació Catalana de Natació, Enric Bertran. El títol de màxim golejador del campionat va ser per al grec Ioannis Fountoulis, amb disset gols . Precisament, el canoner grec no va poder marcar ahir, tot i que la seva selecció li va guanyar la partida a Montenegro en la pugna per la cinquena posició del campionat. (8-6).

Un doblet històric

La federació espanyola de natació tanca l’europeu amb dues medalles per primera vegada en la història. La medalla de plata de l’equip masculí i la de bronze del femení representen una fita històrica. Fins ara els millors resultats s’havien produït de manera separada: el combinat femení va ser campió el 2014 a Hongria després de superar els Països Baixos, sis anys abans havia estrenat el palmarès en un europeu amb la medalla de plata a Sevilla; mentre que el conjunt masculí, a qui encara se li resisteix l’or, ahir es va penjar la segona medalla de plata i també n’ha guanyat tres de bronze. A Barcelona han competit 19 jugadors catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)