Tennis

El repte agafa embranzida

Després de dues setmanes d’intensa competició a Melbourne, Novak Djokovic va poder gaudir ahir de la tradicional sessió fotogràfica amb la Norman Brookes Challenge Cup, el trofeu que l’acredita com a vencedor de l’obert d’Austràlia. “Quan m’he llevat he reflexionat sobre el que ha passat aquests dies. Estic una mica exhaust per l’esforç si soc sincer, però a la vegada molt i molt content”, va comentar el tennista serbi en resposta les preguntes d’una jove aficionada sobre la gespa del parc botànic de la ciutat australiana.

Djokovic tenia motius de sobres per mostrar-se somrient durant la passejada. De fet, amb la contundent victòria en la final contra Rafa Nadal (6-3, 6-2 i 6-3) s’ha erigit en el primer tennista capaç d’acumular set oberts d’Austràlia en el palmarès particular (un més que Roy Emerson i Roger Federer). A més, significa el seu quinzè trofeu del Grand Slam i deixa enrere els 14 d’una altra llegenda del tennis: Pete Sampras. Un fet molt especial per a Djokovic, com ell mateix va explicar: “Una de les primeres imatges de tennis que tinc és la de Sampras guanyant Wimbledon, crec que l’any 1993. Jo era un nen a Kopaonik, un centre turístic al sud de Sèrbia. Ningú havia tocat una raqueta de tennis abans que jo a la meva família. Va ser un signe del destí començar a jugar a tennis i aspirar a ser tan bo com en Pete. Superar-lo en títols de Grand Slam em deixa sense paraules.”

La seva renovada hegemonia dins el circuit de l’ATP, però, li permet mirar encara més amunt. I és que, després d’aixecar els tres últims tornejos del Grand Slam, pren cos el desafiament de superar Rafa Nadal i, fins i tot, Roger Federer, encara al davant en aquest apartat amb 17 i 20 títols, respectivament. Un repte a mitjà termini i llarg termini que ara fa un any semblava inabastable per al serbi.

“Només he de mirar el que ha succeït en els últims 12 mesos. Vaig tenir una cirurgia de colze ara fa un any i ara tinc el títol d’Austràlia, el tercer dels últims quatre Grand Slams, és increïble”, va expressar Nole rememorant el trajecte que ha seguit per reprendre un lideratge del tennis mundial que a hores d’ara no mostra fissures. De fet, en aquest transcurs de temps ha passat del 22è al primer lloc del rànquing, amb un ampli marge respecte de Nadal, el seu perseguidor més immediat. “No hi tàctica possible quan algú juga com Djokovic aquesta nit”, va admetre amb elegància el manacorí després de la final d’Austràlia.

Amb 31 anys, Djokovic ja supera Nadal, que en té 32, pel que fa a victòries en enfrontaments directes (28 i 25, respectivament). A més, el serbi s’ha imposat en les vuit últimes ocasions que han coincidit sobre pista dura, amb un significatiu balanç de 17 sets a favor i cap en contra. Nole també surt vencedor en el global de partits contra Federer (25 triomfs i 22, respectivament), que l’agost que ve farà 38 anys. Unes xifres que, juntament amb les sensacions que torna a transmetre sobre la pista, impulsen les expectatives que prossegueixi l’escalada de Djokovic pel que fa a títols de Grand Slam acumulats.

En aquest trajecte, el primer pas que se li presenta al serbi és el de traslladar el seu domini també sobre terra batuda, un territori limitat des de fa anys per Nadal. “He de treballar més en el meu joc sobre terra batuda en relació amb el que vaig fer l’any passat”, va comentar Djokovic, que ja pensa en el pròxim Roland Garros: “Allà tinc el repte de poder guanyar Nadal.” Si aconseguís el títol, encadenaria quatre Grand Slams per segon cop en la seva carrera.

DUELS DIRECTES

Amb 31 anys, el serbi ja té millor balanç de triomfs en partits contra Nadal i Federer
1r. Novak Djokovic 10.955 punts
2n. Rafa Nadal 8.320
3r. Alexander Zverev 6.475
4t. J. Martín del Potro 5.060
5è. Kevin Anderson 4.845
6è. Roger Ferder 4.600
7è. Kei Nishikori 4.110
8è. Dominic Thiem 3.960
9è. John Isner 3.155
10è. Marin Cilic 3.140
71è. Albert Ramos 710
109è. Marcel Granollers 32

ROLAND GARROS

El serbi intentarà traslladar també el domini a la terra batuda, on Nadal sobresurt
20 títols
Roger Federer
17 títols
Rafa Nadal
15 títols
Novak Djokovic
14 títols
Pete Sampras
11 títols
Björn Borg
8 títols
Ivan Lendl Jimmy Connors André Agassi
7 títols
John McEnroe Mats Wilander

Roger Federer cau al sisè lloc

La davallada del tercer al sisè lloc del rànquing individual de l’ATP destaca una vegada actualitzada la llista amb els punts de l’obert dels Estats Units. El mestre suís, que l’any passat va ser el vencedor del primer torneig del Grand Slam de l’any, no ha pogut defensar enguany els mateixos punts en caure en l’eliminatòria de vuitens a mans del grec Stefanos Tsitsipas. La tercera posició, rere Djokovic i Nadal, passa a ser per al jove alemany Alexander Zverev (21 anys), que ha guanyat una posició. Pel que fa al japonès Nei Nishikori, també ha aprofitat el bon paper a l’obert d’Austràlia per guanyar dues posicions i situar-se setè. Pel que fa als catalans, Albert Ramos és l’únic que apareix entre els 100 primeres del rànquing, però ha perdut set places i ara ocupa el 71è lloc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)