La maledicció dels penals

Waterpolo. Com fa dos anys en la final de Barcelona contra Sèrbia, la selecció espanyola cau en els llançaments de cinc metres després de desaprofitar dos xuts per conquerir el títol

HONGRIA 9 (5) ESPANYA 9 (4)

HONGRIA:Nagy, Vamos (1), Hosnyanszky, Erdelyi, Varga (2), Harai (1), Pohl –equipo inicial–, Angyal (1), Manherzcz (2), Zalanki (2), Jansik, Mezei i Vogel.ESPANYA:Dani López Pinedo, Munarriz (3), Álvaro Granados (1), Marc Larumbe, Roger Tahull (1), Felipe Perrone (1), Bustos –equip inicial–, Miguel de Toro, Adrián Delgado, Fran Fernández, Blai Mallarach (2), Bernat Sanahuja i Lorrio.PARCIALS:1-3, 3-0, 2-2, 3-4. Penals: 5-4.ÀRBITRES:Boris Margeta i Georgios Stavridis.PÚBLIC:5.000 aficionats al Duna Arena de Budapest.

La selecció espanyola de waterpolo, com a Barcelona fa dos anys, va tornar a perdre la final d’un campionat d’Europa en la tanda de penals. Hongria, l’amfitriona, no va perdonar en els cinc llançaments, mentre que Álvaro Granados va fallar l’últim xut de la tanda. El terrassenc ja havia enviat al pal un penal, en el segon quart, que hauria pogut canviar el signe del partit. L’equip de David Martín, amb set catalans, va tenir el títol a tocar, ja que Alberto Munarriz, primer, i Blai Mallarach, després, van gaudir de dues clares ocasions per fer el gol de la victòria.

La selecció espanyola va entrar en el partit amb una concentració absoluta. Granados va aprofitar la primera superioritat per avançar l’equip mentre que els locals s’estavellaven una i una altra vegada contra Daniel Sánchez Pinedo, que va acabar amb un 56% d’aturades. Munarriz, letal des de fora, va deixar ben clares quines eren les intencions de l’equip, tot i jugar en un ambient hostil. Hongria es va posar les piles en el segon quart. Va aconseguir col·lapsar el joc d’atac de Perrone i companyia, que no trobaven bones passades als boies, i els seus llançadors van aprofitar les superioritats per fer un 3-0 que canviava la situació del partit.

En el tercer quart, les defenses i els porters van aconseguir frenar l’ímpetu dels dos equips i la igualtat es va mantenir, tot i que els jugadors de Martín no aconseguien capgirar el resultat (6-5).

L’últim quart va ser espectacular. Ni amb la medalla d’or els jugadors van encongir el braç. Perrone, Tahull, Mallarach i Munarriz van respondre als poderosos xuts de Manherzcz, Varga i Vamos. Amb 9-9, les últimes defenses de l’equip de Martín va acostar-se a la perfecció. Recuperació i pilota ràpid cap endavant. Munarriz va tenir el gol en la posició de boia i, ja en els segons finals, Mallarach va sortir disparat en defensa cap a la porteria local, però Nagy va evitar el gol de la victòria en l’últim segon.

Espanya es jugava, doncs, la segona final europea seguida en la tanda de penals després de la derrota contra Sèrbia el 2018. Perrone, Munarriz, Delgado i Larumbe no van perdonar, però Granados, una de les grans figures de l’equip en aquest campionat, va veure com el porter suplent, Vogel, li aturava la pilota davant la bogeria de l’afició local, que va poder celebrar a casa el títol europeu número 13. Per a la selecció espanyola, en canvi, aquest és l’únic títol internacional que se li continua resistint.