Tennis

Nadal s’eternitza a París

El balear destrossa el número 1, Djokovic, per 6-0, 6-2 i 7-5, celebra el tretzè títol en tretze finals i atrapa Federer amb vint Grand Slams en la cursa per la història

Obté el triomf número 100 al temple de la terra

La relació d’amor entre Rafa Nadal (2) i París s’eternitza amb el tretzè títol en tretze finals, conquerit ahir contra Novak Djokovic (1) per 6-0, 6-2 i 7-5 en dues hores i 41 minuts, i arriba a límits de transcendència mística. El balear va completar un monòleg majestuós de fiabilitat, rapidesa i resistència, excel·lint tant amb la dreta com amb el revés encreuat, i allarga el seu regnat a Roland Garros. Sense cedir cap set en tot el torneig, atrapa Roger Federer amb vint Grand Slams en la cursa per la història. Djokovic, número 1, que només havia perdut un partit en tot el curs i per desqualificació, queda amb disset. Tan sols 1.000 espectadors privilegiats van poder veure en directe l’exhibició del balear a la Philippe Chatrier, que es va jugar amb el sostre tancat estrenat enguany, una altra singularitat en una edició plena de particularitats.

Els precedents, de fet, eren ben poc engrescadors per al balcànic estrictament en l’historial de finals perdudes a París contra el balear, amb dues derrotes (2012, 2014) i tan sols un set guanyat en cadascuna de les cites, tot i que també és cert que el serbi va derrotar Nadal en els quarts del 2015, or pur perquè el manacorí només ha perdut dos partits en el torneig. L’altre el va deixar escapar el 2009 en els vuitens contra el suec Robin Soderling. El 2016 es va retirar abans de jugar els setzens contra Marcel Granollers. Acumula 100 victòries, que aviat és dit.

Primer trencament

El mur Nadal va trencar en el primer joc tot just en la primera pilota aixecant un 40-15 i no va perdonar amb el servei (2-0). Djokovic va quedar una mica estabornit. El segon break de la tarda es va gestar en el tercer joc (3-0) i va agreujar encara més els dubtes del serbi, que va intentar tallar el ritme per evitar els intercanvis llargs amb un teòric bon criteri tàctic i va reiterar l’aposta per les deixades que tant s’han vist enguany amb la pista més lenta per les condicions de la tardor i per un canvi de pilotes, més pesants segons els entesos per una major absorció de la terra. Les cames i la confiança cada cop més solidificada de Nadal van esguerrar el pla en un inici somiat. Fa de mal dir, però, a pesar del ruixat, Djokovic estava fent un bon partit. I així ho constata el quart joc, quan el balear va salvar amb caràcter tres pilotes de trencament favorables al serbi. Nadal va acabar certificant el 4-0 amb un ace que va rubricar un joc amb punts sublims i angles impossibles per part de tots dos. El 40-0 del cinquè joc per a Nole es va acabar transformant en el tercer trencament del mallorquí, corroborat amb un revés encreuat impressionant (5-0). Nadal va vorejar la perfecció en el primer parcial, amb només dos errors i una exhibició de cames brutal: 6-0 en 48 minuts en una demostració de força segellada amb un altre ace.

Tot i que el manacorí va tenir tres pilotes més per trencar en el primer joc del segon acte, Djokovic va acabar celebrant el seu primer joc del partit (0-1). Poc li va durar l’alegria: 2-1 avall amb un altre break encaixat. De fet, Nadal n’acumulava 4/12 i havia tingut pilotes de conversió absolutament en tots els torns de servei rivals. Nole tampoc va saber rendibilitzar la seva quarta possibilitat (3-1) i Nadal va burxar la ferida (4-1) i va encarrilar definitivament el set, que va tancar amb contundència per 6-2, amb tan sols sis errors en tot el meteòric duel.

Una tímida revifada

El de Belgrad va guanyar el primer joc del tercer parcial, un fet fins llavors inusual (1-0) que el va encoratjar. Va seguir al davant (2-1) i va igualar les sensacions. Amb 2-2, Nadal, però, va clavar una altra queixalada a la jugular del serbi i en blanc (2-3), un cop dur materialitzat en dues pilotes seguides de Djokovic estimbades contra la xarxa fruit de la impotència. A pesar de tot plegat, el campió del 2016 va disposar d’una pilota de trencament en el sisè joc. Es va jugar l’enèsima deixada, prou bona, però Nadal va sortir a temps esperitat i va resoldre l’entrellat. La perseverança i un revés paral·lel a contrapeu li van atorgar el seu primer break després de dues hores i deu minuts (3-3). Engrescat i encadenant bones accions, va agafar el fil del partit (4-3). Nadal va aguantar l’embranzida (4-4). En el seu joc més teatral –remugant pels errors i cridant els encerts–, Nole, valent perquè es va jugar un segon servei a 188 quilòmetres per hora, va salvar una pilota de trencament que hauria estat mortal (5-4). Nadal va replicar (5-5) i va esqueixar el partit amb una doble falta del balcànic comesa en un moment fatídic (5-6). Va servir pel campionat amb pilotes noves i va tancar en blanc amb un servei obert directe per arrodonir l’exhibició.

LA DADA

18-7
Balanç
favorable de triomfs sobre terra per a Nadal. En el global, Djokovic domina per 29-27.

ELS PROTAGONISTES

Rafa m’ha sorprès per la seva manera de jugar; ha fet un partit i un plantejament tàctic perfectes
Novak Djokovic
Aquesta pista és la més important de la meva vida. Res és comparable amb una victòria a Roland Garros
No és el moment de pensar en els vint Grand Slams ni en rècords, sinó en el torneig, que ho és tot per a mi. Jugar aquí és un plaer
Per vèncer, he hagut de jugar el meu millor partit del torneig i un dels més bons que he jugat en aquesta pista
Rafa Nadal
2020 Rafa Nadal
2019 Rafa Nadal
2018 Rafa Nadal
2017 Rafa Nadal
2016 Novak Djokovic
2015 Stan Wawrinka
2014 Rafa Nadal
2013 Rafa Nadal
2012 Rafa Nadal
2011 Rafa Nadal
2010 Rafa Nadal
2009 Roger Federer
2008 Rafa Nadal
2007 Rafa Nadal
2006 Rafa Nadal
2005 Rafa Nadal
2004 Gastón Gaudio
2003 Juan Carlos Ferrero
2002 Albert Costa
2001 Gustavo Kuerten
2000 Gustavo Kuerten
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)