Més esport

S’estén com una taca d’oli el vet a l’esport rus i bielorús

Els efectes de la guerra. El gruix dels estaments internacionals segueix les recomanacions del COI i aparta atletes i dirigents de Rússia i Bielorússia, i també les proves que s’hi farien

La resolució del COI (Comitè Olímpic Internacional) feta pública dilluns en què es recomanava a les federacions internacionals i als organitzadors d’esdeveniments esportius que no convidessin ni permetessin la participació d’atletes ni de dirigents russos ni bielorussos va provocar una reacció en cadena. Les primeres a reaccionar van ser l’Eurolliga i Eurocopa, abans-d’ahir mateix, i la FIFA i la UEFA, ahir; avui ho farà la FIBA. La Federació Europea d’Handbol decidia de manera immediata suspendre de les seves competicions les seleccions i els clubs de Rússia i Bielorússia. En la Champions masculina hi ha el Meshkov Brest bielorús, que va cuer del grup B, i, en la femenina, el CSKA Moscou, que estava emparellat en el play-off de quarts de final (26 de març i 2 d’abril) amb el CSM Bucuresti romanès.

El patró de l’EHF, que és el que es va anar repetint al llarg del dia d’ahir, també aparta els àrbitres i oficials i buscarà una nova seu per a les competicions que s’havien de fer en territori rus. En el seu cas els europeus d’handbol platja sub-16 i la qualificació per a l’europeu absolut de la modalitat del 2023. Tots dos es feien aquest juliol a Moscou.

Un altre transatlàntic de l’esport mundial, la Federació Internacional d’Atletisme, decidia excloure de tots els seus campionats, i amb efecte immediat, els atletes russos i bielorussos. També el personal de suport i els directius. L’exclusió afecta, entre d’altres, el pròxim campionat del món en pista coberta de Belgrad, el mundial de l’estiu a Eugene (Oregon) i el mundial per equips de marxa atlètica, que comença demà passat a Oman.

La Federació Russa d’Atletisme ja va ser suspesa el 2015 a causa de les violacions per dopatge i des de llavors no pot organitzar campionats internacionals. “El món està horroritzat pel que ha fet Rússia amb el suport de Bielorússia. Els líders mundials van tractar d’evitar la invasió per mitjans diplomàtics, però Rússia va anar a la seva. Les sancions sense precedents que s’estan imposant són l’única manera pacífica que podem usar per posar fi a la guerra i restaurar la pau”, deia el president de World Athletics, Sebasian Coe.

Neutralitat

Rem, rugbi o patinatge són alguns dels molts esports que s’afegien a la mesura. Però també hi ha disparitats. La campiona del món (2021) i olímpica (2022) de patinatge artístic, Anna Scherbakpva (17 anys), es perd el mundial de Montpeller que comença el dia 21. En canvi, el primer campió olímpic rus en 25 anys, Evgeny Rylov (or en 100 i 200 esquena), podrà anar al mundial de Budapest i a l’europeu de Roma (juny i agost) perquè la FINA ho permet sempre que ho facin sense bandera, himne o signe identificatiu.

El rus Daniil Medvedev, número 1 de l’ATP, ha pres partit a favor de la pau, com Andrey Rublev (6). L’ITF fa fora els dos estats de la copa Davis –Rússia n’és la campiona– com de la copa Billie Jean King –antiga copa Federació–. En ciclisme l’UCI suspèn equips –el Gazprom-Rusvelo estava convidat a la Volta–, però els corredors russos i bielorussos que estiguin en equips d’altres nacionalitats podran continuar participant en totes les competicions.

MATISOS

Hi ha federacions, com ara la de ciclisme, que aparten equips i no ciclistes

L’economia també acaba manant

L’oligarca rus del sector del metall, Alisher Usmanov, era president de la Federació Internacional d’Esgrima (FIE) fins ahir, quan el seu nom apareixia en la llista de 26 magnats sancionats per la Unió Europea per l’atac rus a Ucraïna. El Diari Oficial de la UE s’hi refereix com un dels oligarques preferits i suposat testaferro de Putin, a qui hauria resolt els seus problemes empresarials. Usmanov, casat amb la presidenta de la Federació Russa de Gimnàstica i entrenadora de rítmica, Irina Vineral, és al càrrec des del 2008, diu que és injust i sense fonament. La FIE no havia condemnat l’atac rus i, de fet, Sochi va ser la seu de la copa del món de l’11 al 13 de febrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)