Ciclisme

Pogacar guanya l’etapa i Vingegaard es posa líder

El danès ataca dos cops l’eslovè, que en té prou amb un canvi a 2,7 per acabar l’etapa del Tormalet

La sisena etapa del Tour deixa Jonas Vingegaard (Jumbo) com a líder de la general tot i haver cedit a l’atac de Tadej Pogacar (UAE) en una jornada amb 144,9 quilòmetres amb sortida a Tarba i final a Cautarés-Cambasque (1a) després de superar l’Aspin (1a) i el Tormalet (HC) per acabar ascendint 3.740 m de desnivell positiu.

Wout van Aert (Jumbo) és per segon dia seguit el més combatiu i, avui, a qui més ha tocat el vent a la cara. El belga arrencava a les primeres de canvi de la sortida real i Julian Alaphilippe (Soudal) el seguia en el que seria la gènesi d’una fuga de 15 de la qual els dos corredors, ja escapats ahir, n’eren els millors a la general. Qui també fou campió del mon, Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), o el primer líder de la muntanya, Neilson Powless (EF), donaven entitat a la fuga on també hi havia Mathieu Van der Poel (Alpecin). Un segon moviment engreixava el cap de cursa amb 5 homes més fins que els Bora controlaven el pilot.

Neilson Powless (EF ) coronava primer Capvern-les-Bains (3a), amb els escapats disposant d’un marge de 3:15. El coixí es mantenia al peu del coll d’Aspin, amb els Jumbo i els UAE estirant el pilot fins que el Bora s’hi tornava a posar. Van Aert seleccionava el grup d’escapats i a dalt Powless agafava el lideratge virtual del mallot puntejat perquè tornava a coronar primer. Baixant, era Van der Poel qui marcava el ritme al davant de la fuga, de 14, i al peu del Tormalet el marge era de 4:25. El neerlandès es despenjava a les primeres rampes del colós dels Pirineus, amb Van Aert marcant el seu ritme al davant i comptant entre les seves víctimes Alaphilippe a 4 per coronar.

Hindley i Pogacar eren els únics que aguantaven l’acceleració dels Jumbo en el grup dels favorits i el mallot groc despenjat a les primeres de canvi encara a La Mongie quan Kuss es quedava amb Vingegaard i Pougi. L’eslovè aguantava molt bé la roda del vencedor de l’any passat quan el danès accelerava sol un cop Kuss havia acabat la tasca de desgast, amb Hindley perdent un minut –1:55 a dalt– i Van Aert, Kwiatkowski, Shaw (EF), Guerreiro (Movistar) i Halland Johannessen (Uno-X) a un quilòmetre per coronar.

Van Aert esperava els dos favorits a l’inici de la baixada, amb els altres quatre escapats a 40 segons. El reagrupament al davant deixava vuit homes a 27 km per meta i el grup del mallot groc, on hi havia David de la Cruz i Antonio Pedrero, a més de dos minuts.

Van Aert seguia marcant el ritme i a 4,6 s’obria deixant de nou Vingegaard amb Pogacar a roda. Kwiatkowski uns instants però el danès imprimia un ritme que només aguantava el campió dels anys 2020 i 21. Còmode, Pogacar deixava el seu rival amb un atac sec a 2,7 per acabar. La diferència a 2 eren 7 segons i a l’arribada serien 25 que amb la bonificació s’acosta al mig minut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)