Ciclisme

Vingegaard ataca i li treu un minut a Pogacar

Ciclisme. Hindley guanya en solitari la seva primera etapa en el Tour i és el nou líder. L’arribada a la muntanya porta lluita i espectacle entre els favorits al triomf final

La primera etapa de muntanya del Tour de França, amb un port de fora de categoria i una altre de primera, va portar una lluita intensa des dels primers quilòmetres i un bon espectacle en el tram final de la cinquena etapa entre els grans favorits a la victòria final. Després de l’etapa amb poc ritme de dimarts, els 162,7 km entre Pau i Laruns va tenir emoció gairebé des de l’inici, i gairebé en tots els seus quilòmetres van anar passant coses d’interès, ja fos pel triomf d’etapa, per la lluita per la general, i la victòria final.

El gran protagonista del dia va ser Jai Hindley (Bora), que va guanyar la cinquena etapa, el seu primer triomf en la ronda francesa, i es va situar com a nou líder de la general. L’australià, guanyador del Giro del 2022, va formar part de la nombrosa escapada de l’inici de l’etapa que va agrupar 36 corredors, i es va mantenir en els grups del davant fins arribar en solitari a la línia de meta, superant per més de mig minut el segon classificat, l’italià Giulio Ciccone (Lidl).

En la lluita dels favorits a la victòria final a París, Jonas Vingegaard (Jumbo) va atacar en la pujada al coll de Marie Blanque, de primera categoria, i va deixar enrere Tadej Pogacar (UAE). El danès, guanyador del Tour de l’any passat, va anar incrementant el seu avantatge fins al cim, i va mantenir un bon marge en els 18 km de baixada fins a la meta. Al final va ser cinquè i va superar per més d’un minut l’eslovè, el seu gran rival per revalidar el triomf, que va ser vuitè.

La classificació general va variar substancialment i Jai Hindley ocupa el primer lloc, amb 47 segons sobre Jonas Vingegaard i 1:03 sobre l’italià Giulio Ciccone. Tadej Pogacar és el sisè a 1:40 del nou líder, mentre que l’anterior primer classificat, l’anglès Adam Yates (UAE), és ara cinquè a 1:34.

Des dels primers quilòmetres de l’etapa hi va haver lluita per formar una escapada, i quan es va aconseguir va ser molt nombrosa i amb noms importants i ben situats en la classificació, com ara el belga Wout van Aert (Jumbo), a 16 segons del líder de la general, l’australià Jai Hindley, a 22 segons, o el seu company d’equip l’alemany Emanuel Buchmann i Giulio Ciccone, que estaven a 43. El vilanoví Marc Soler (UAE) també va estar present en l’escapada, però quan faltava poc per coronar el coll de Soudet, un fora de categoria, el seu equip va fer que es despengés per ajudar els seus líders: Adam Yates, el primer de la general, i Tadej Pogacar, el segon en la persecució.

EL PROTAGONISTA

No tinc paraules, és increïble. Els nois de la ràdio cridaven tot el temps, jo estava centrat a aconseguir el màxim de temps possible
Acabo de guanyar una etapa en el Tour de França; és bastant increïble això que està passant