Ciclisme

Pels camins del Tour 2023

Etapa 12. Roanne - Belleville-en-Beaujolais

Roanne és una de les dues subprefectures del departament del Loira. A més del Loira, la ciutat està regada per tres rius més, el Renaison i l’Oudan, al marge esquerre, i el Rhins al marge dret. Després de carregar milions de tones de carbó i ceràmica, sucre i fosfat, sorra de Nemours, aigua mineral de Saint-Galmier, pasta de fusta per a France-Rayonne, cereals i argila, el port fluvial va cessar tota activitat comercial l’1 de juny del 1992 i es va reconvertir en port turístic.

La població està catalogada com trois fleurs des de l’any 2014 en el concurs de Villes et villages fleuris i va rebre el segell de Ville Internet catalogat amb quatre @. També cal dir que Roanne és estratègic perquè hi ha la fàbrica d’armament Nexter, que, entre altres coses, està renovant el parc de tancs de l’exèrcit francès. El lema de la ciutat és Crescam et lucebo, creixeré i brillaré, cosa que avui farà, animada amb els colors dels mallots del Tour.

La cursa sortirà de Roanne en direcció est, cap a Montagny, amb un nucli antic pintoresc, la seva capella del segle XII i les ruïnes del seu Château medieval. Quan arribin a Thizy els ciclistes ja hauran travessat la frontera departamental i rodaran per les carreteres de la prefectura de Lió. Després seguiran per Ranchal, Les Écharmeaux i Avenas, com si anessin cap a Maçon, però giraran en rodó per fer una volta pels paisatges vinaters del Beaujolais. Chiroubles, Julienas, Chenas i Fleurie, amb unes vistes magnífiques de la vall del Saona.

A Villié-Morgon i a Régnié-Durette podran continuar degustant els vins de la regió. Passaran per Beaujeu, la capital històrica de l’antiga província de Beaujolais, i després per Quincié, que produeix vins de quatre AOC: Beaujolais, Beaujolais-Villages, Brouilly i Côte-de-Brouilly. També és el poble on va créixer el periodista Bernard Pivot, la biblioteca municipal porta el seu nom. A la vila hi ha tres Châteaux, el més cridaner dels quals és el de la Palud, del segle XIII, on va residir el rei Lluís XI. Igual d’antic, a l’imponent Château de Varennes, que ara és un celler, també s’hi fan casaments i seminaris. El 2017, Quincié-en-Beaujolais va ser l’inici d’una etapa de la París-Niça, guanyada a Bourg-de-Péage per André Greipel.

Una mica després, a Odenas, la cursa passarà a prop de la capella de Notre-Dame aux Raisins, al Mont Brouilly, que és objecte d’un pelegrinatge anual el 8 de setembre. Va ser construïda per protegir la vinya després de la calamarsa, les gelades i l’oïdi que l’havien arrasat entre el 1850 i el 1852. L’altar porta la inscripció “A Maria contra l’oïdi”, mentre que a la façana hi ha inscrit “A Maria protectora del Beaujolais”. En aquest territori municipal hi ha la finca vinícola més gran del Beaujolais, el Château de la Chaize. D’aquí a la meta, quatre pedalades.

Un escriptor ara ja gairebé oblidat deia que Lió tenia tres rius: el Roine, el Saona i el Beaujolais. Era una manera de dir que el vi més vulgar corria pels seus carrers. Perquè el Beaujolais no és un riu, ni una comarca, és una denominació vinícola i, en definitiva, un vi. Un vi que durant molts anys va ser el vi de taula bàsic de les fondes i els restaurants de treballadors. Amb una ampolla de Beaujolais, una baguette i un formatge de Camembert es podia passar la jornada. Ara tot és més complicat i, fins i tot, amb un punt d’expectació anual, cada tercer dijous de novembre, s’espera l’arribada del Beaujolais Noveau, de la mateixa manera que avui Belleville espera l’arribada dels ciclistes del Tour.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)