Ciclisme

Superar-se o morir

Titan Desert. Òscar Pujol, tercer, i Clàudia Galícia, que va renovar el títol, van ser els triomfadors de la Titan Desert by Garmin, la més llarga i exigent pel seu recorregut

Presentada com l'edició més dura de la Titan desert by Garmin, la novena entrega de la cursa de referència pel desert marroquí en BTT va acabar ahir amb el triomf del txec Ondrej Fojtik, segon el 2010 i tercer l'any passat, que relleva el portuguès Luis Leão Pinto com a vencedor d'una cursa molt moguda, aquest any.

Milton Ramos, un dels màxims favorits al triomf, va ser sancionat en la primera etapa per haver posat en perill la integritat dels participants (va girar en un control de pas, per fer la baixada en direcció contrària a la prova) i el barceloní Ibon Zugausti, líder de la general durant la majoria de la cursa, també va rebre una penalització per no haver passat un control en la cinquena. Òscar Pujol, professional de l'Sky Dubai, va acabar com el millor català amb un tercer lloc, després de ser també tercer en el pas Garmin, en l'inici de la cinquena.

Una edició en la qual el gruix de participants es va trobar amb la crua realitat de la prova, molt dura no només per l'exigència del recorregut sinó per les circumstàncies que envolten la cursa –molts arribaven amb 10 hores o més sobre la BTT (amb 12 hores se solia entrar fora de control), amb tres etapes seguides de 140 quilòmetres de mitjana: les dues de marató, amb el campament a 2.000 metres d'altura, i la quarta, amb 17 neutralitzats i un final de màxima exigència, a causa de l'elevada temperatura. Unes circumstàncies que no van poder superar 109 dels participants que van sortir, si bé van quedar compensades per l'encant de la prova, amb paisatges espectaculars i canviants, de la neu de l'Atles al desert més àrid, i la convivència als campaments, fet diferencial de la prova titànica.

Els extrems es toquen

Sis de sis va aconseguir Clàudia Galícia en les etapes, 27 en la general i vencedora l'any passat amb quatre victòries parcials. Va ser, precisament, la Titan Desert del 2013 el seu trampolí, perquè llavors havia acabat la temporada de neu abans d'hora per una lesió i va començar una trajectòria triomfal amb títols i podis en l'àmbit estatal i continental en triatló cros i esquí de muntanya, respectivament, a més d'altres proves per etapes amb BTT.

6a etapa
1r D. Tamayo (Zarabici)
2h53:33
2n J.P. Trujillo (Mondraker)
a 1:21
3r M. Beltran (Taymory)
m.t.
4t L. Pasamontes (MMR)
a 1:22
5è J. Cherro (F. Cocentaina)
a 3:54
6è D. Mateu (Probike)
a 3:55
7è M. Deho (Olympia)
a 4:00
8è M. Ramos (Madform)
a 4:06
9è I. Zugausti (Probike)
a 4:12
10è J. Betalú (Probike)
m.t.
General
1r O. Fotjik (Rep. Txeca)
23h41:22
2n M. Ramos (Madform)
a 9:49
3r Ò. Pujol (Powerade)
a 15:23
4t J. Betalú (ProBike)
a 35:51
5è Th. Dietsch (Bulls)
a 47:35
6è J. Zubero (Powerade)
a 1h01:30
7è M. Beltrán (Taymory)
a 1h15:44
8è J.P. Trujlilo (Mondraker)
a 1h20:01
9è M. Horak (Rubena)
a 1h20:58
10è J. Cherro (Cocentaina)
a 1h49:53
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)