Ciclisme

Escac als favorits

El polonès Paterski es va adjudicar la primera etapa en vèncer en l'esprint el francès Rolland i el belga De Clerq

El pilot haurà de reduir 2:50 amb la tripleta davantera, en què destaquen el ciclista d'Europcar i el del Lotto

Tres actors secundaris van alterar la Volta a l'inici a Calella, i en les sis etapes següents en veurem les conseqüències. Per començar, el polonès Maciej Paterski (CCC) –vencedor de l'etapa–, el francès Pierre Rolland (Europcar) i el belga Bart de Clerq (Lotto) –primer, segon i tercer, respectivament, en la general– parteixen amb dos minuts i quaranta segons d'avantatge després de culminar amb èxit una escapada de 125 quilòmetres. Una diferència que hauria pogut ser superior si el pilot comandat pels equips dels favorits no hagués premut l'accelerador després d'haver-se mostrat benèvol amb els escapats que van tenir setze minuts de marge.

Paterski, prudent, va reconèixer que no és un escalador nat i que veu complicat mantenir el mallot de líder més enllà de la Molina. Tanmateix, Rolland, segon classificat, té dos triomfs muntanyosos al Tour, un dels quals a l'Aup d'Uès, entre altres victòries, així que s'ha convertit en un ciclista perillós i amb serioses possibilitats d'adjudicar-se la Volta. Fa tres edicions, el suís Michael Albasini es va posar el mallot de líder el primer dia i el va defensar fins al final, encara que aleshores es va veure beneficiat per l'escapçament de l'etapa reina a causa de les inclemències meteorològiques. Tot plegat també dependrà de la voluntat dels favorits (Contador, Froome, Martin i Valverde) i dels altres corredors que hagin desembarcat a Catalunya amb expectatives de rellevar Joaquim Rodríguez al palmarès.

Els tres protagonistes de l'etapa Calella-Calella van provar sort en el quilòmetre 60 abans dels tres ports de la jornada. En van tenir prou amb tres quilòmetres per consolidar l'escapada i van obrir una escletxa de poc més de dos minuts que tretze quilòmetres després van augmentar fins a setze. La diferència els va servir per superar l'alt de Viladrau, el Collformic i el Collsacreu, i per afrontar els últims vint quilòmetres amb gairebé set minuts de coixí.

Paterski és un dels corredors que empalmen la Milà-San Remo i la Volta. Diumenge havia firmat la 22a posició en la classicissima de 293 km, va agafar un avió a Niça i a les deu va aterrar a Barcelona. Una nit de descans i ahir no va notar la moguda i va rematar els companys d'escapada en l'esprint. El polonès, que fins ahir tenia la victòria en la general del Tour de Noruega com el triomf més rellevant, va creuar la meta amb la incredulitat estampada a la cara.

1a etapa
1r M. Paterski (CCC)
4:33.41
2n P. Rolland (Europcar)
m.t.
3r B. de Clercq (Lotto)
a 0:02
4t T. van der Sande (Lotto)
2:40
5è J. Alaphilippe (Etixx)
m.t. 6è P. Tiralongo (Astana)
m.t.
7è E. Gasparotto (Wanty)
m.t.
8è B. Coquard (Europcar)
m.t.
9è C. Barbero (Caja Rural)
m.t.
10è J. Simon (Cofidis)
m.t.
General
1r M. Paterski (CCC)
4:33.41
2n P. Rolland (Europcar)
a 0:04
3r B. de Clercq (Lotto)
a 0:08
4t W. Poels (Sky)
a 2:47
5è N. Roche (Sky)
a 2:48 6è D. Martin (Cannondale)
a 2.49
7è T. van der Sande (Lotto)
a 2:50
8è J. Alaphilippe (Ettix)
m.t.
9è P. Tiralongo (Astana)
m.t.
10è E. Gasparotto (Wanty)
m.t.
11è C. Barbero (Caja Rural)
m.t.
14è C. Froome (Sky)
m.t.
19è A. Valverde (Movistar)
m.t.
28è A. Contador (Tinkoff)
m.t.
35è E. Prades (Caja Rural)
m.t.
37è A. Losada (Katuixa)
m.t.
151è M. Soler (Movistar)
a 18:23
177è D. de la Cruz (Etixx)
m.t.

L'esprint hauria de decidir

El segon vencedor de la 95a edició de la Volta s'hauria de gestar en l'esprint. Només una altra migdiada com la d'ahir del pilot que permetés una escapada podria permetre als aventurers arribar a la meta. Els ciclistes només han d'afrontar dos obstacles muntanyosos de tercera categoria (alt de Can Bordoi i l'alt de Montagut). Els dos esprints intermedis estan situats a Mieres i a Besalú.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)