Motociclisme

Quartararo es fa gran

Motociclisme. El pilot francès, de 20 anys, format a Catalunya entre els 8 i els 15 anys, pren a Marc Márquez, a Jerez, el rècord de pilot més jove que fa la posició preferent en Moto GP

Dia d’estrenes a Jerez. Els tres pilots més ràpids en la primera cursa europea del mundial de velocitat –quarta del 2019– van encetar el seu palmarès de poles en les respectives categories: l’italià Lorenzo Dalla Porta, en Moto 3; el valencià Jorge Navarro, en Moto 2, i el francès Fabio Quartararo, en Moto GP.

De tots tres, el de Niça va protagonitzar la gran sorpresa del dia. Amb 20 anys acabats de fer (fa dues setmanes), va pispar a Marc Márquez el rècord de pilot més jove que fa la pole en la categoria gran, ja que el cerverí feia dos mesos que havia canviat de número quan va liderar la graella d’Austin el 2013, la seva segona cursa de Moto GP (quarta per a Quartararo, debutant aquest any).

Per si no fos prou, el segon de la graella va ser el seu company en l’equip Petronas Yamaha Franco Morbidelli, que va relegar Márquez al tercer lloc. És el primer cop en catorze anys que dos pilots del mateix equip satèl·lit encapçalen la graella (Sete Gibernau i Marco Melandri, Movistar Honda, Xest 2005), un resultat que contrasta amb l’actuació de l’equip de fàbrica de la firma d’Iwata. Tant Maverick Viñales com Valentino Rossi van haver de passar per la Q1, i només l’empordanès va superar el tall. Mack va ser ahir cinquè, mentre que el doctor va quedar relegat al tretzè lloc. Si avui s’imposa una Yamaha, serà el primer cop en la història de la categoria reina que quatre marques diferents guanyen en les quatre primeres curses, després de Dovizioso i Ducati, a Qatar; Márquez i Honda, a l’Argentina, i Àlex Rins i Suzuki, als EUA.

Connexió catalana

Amb tot, Marc Márquez es mostrava satisfet amb el tercer lloc, després d’haver salvat dos ensurts en la seva última volta de la Q2. L’any passat va guanyar a Jerez sortint cinquè i ahir el seu objectiu era enlairar-se fins a la primera línia. Tanmateix, poc es devia imaginar que el precedirien les dues Yamaha satèl·lit, i encara menys que Quartararo li pisparia un dels seus rècords de precocitat. El pilot francès va debutar en el mundial el 2015 –va aconseguir la primera pole en Moto 3 també a Jerez, als 15 anys–, i s’havia format a Catalunya des dels 8 anys . Després d’haver estat campió de França de 50 cc el 2006, Fabio es va integrar a partir del 2007 en la piràmide promocional del RACC i la Federació Catalana de Motociclisme, de la qual Marc Márquez havia estat –i encara és– l’exponent més destacat. Va fer el salt al mundial després de guanyar el 2013 i el 2014 el FIM CEV de Moto 3, l’actual mundial júnior. La seva trajectòria en el mundial ha estat irregular, però ahir Quartararo va refermar que ja és gran.

PROTAGONISTES

M’he trobat molt bé tot el cap de setmana i fer la ‘pole’ ha estat increïble. Sabia que havia fet una gran volta
Fabio Quartararo

LA DADA

Fabio m’ha pres un rècord i el felicito. Diumenge l’hauré de guanyar si no vull que me’n prengui un altre
Marc Márquez
28
cops
en 32 curses de Moto GP a Jerez, el vencedor ha sortit des de la primera línia de la graella.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)