Dakar

Els favorits no van a fons en el pròleg

Motor. El valencià Schareina, en motos, i el suec Ekström, en cotxes, són els més ràpids en els 27 quilòmetres amb què comença l’aventura del Dakar

Els grans favorits a lluitar per la victòria del Dakar no van anar a fons i es van reservar en els 27 quilòmetres del pròleg amb què va començar la cursa a Al-Ula (Aràbia Saudita). El valencià Tosha Schareinba (Honda) va aconseguir la victòria i és el primer líder de la general en motos, i el suec Mattias Ekström (Audi) va ser el més ràpid en cotxes. En aquesta edició del Dakar, per una normativa de la Federació Internacional d’Automobilisme, els temps del pròleg dels vehicles de quatre o més rodes no s’acumulen a la cursa i no hi ha classificació general. Els resultats només serveixen per determinar la posició de sortida de la primera etapa d’avui.

Tosha Schareina va aconseguir la victòria en motos amb un temps de 17:35 i va superar per 12 segons l’australià Daniel Sanders (GasGas), que va arribar segon. El campió de la darrera edició del Dakar, l’argentí Kevin Benavides (KTM), va arribar novè a 56 segons. La millor posició d’un català en motos va ser el 34è lloc de Josep Pedró (Husqvarna), que va arribar a 4:20.

Mattias Ekström va ser el més ràpid en cotxes i va fer els 27 quilòmetres de l’especial en 16:30. El suec va superar el nord-americà Seth Quintero (Toyota) per 23 segons, i el segon classificat de l’any passat, el francès Sébastien Loeb (Prodrive), va acabar tercer a 38 segons. El gran favorit a repetir la victòria de l’any passat, Nasser al-Attiyah (Prodrive), va arribar a meta en la 12a posició a 1:01 del primer. El qatarià va tenir una errada de navegació i no va estar tant endavant com ell mateix esperava. El copilot igualadí Armand Monleón i el seu pilot, el brasiler Lucas Moraes (Toyota), van entrar a meta en la 15a posició a 1:15 de primer, i just al seu darrere es van classificar Nani Roma i Àlex Haro (Ford) en el 16è lloc a 1:22.

El primer triomf per a un català en una de les categories del Dakar la va aconseguir el copilot Oriol Mena, que amb el seu pilot, el polonès Eryk Goczal (Taurus), va fer el millor temps en la nova categoria challenger. Oriol Mena i Eryk Goczal, que l’any passat van guanyar la categoria SSV, van superar per 20 segons els seus companys d’equip, els polonesos Michak Goczal i Szymon Gospodarczyk (Taurus).

En la categoria dels cotxes clàssics la primera posició del pròleg ha estat per al barceloní Joan Morera i l’aragonesa Lídia Ruba (Porsche), que van guanyar l’any passat. En aquesta categoria no compta el temps i es van sumant punts.