Opinió

Mares o esportistes

Una jugadora d’handbol del Super Amara Bera Bera de Sant Sebastià, Maite Zugarrondo (Pamplona, 1989), ha hagut de deixar l’equip després de cinc anys a les files de l’esquadra guipuscoana.

L’esportista d’elit deixa la seva passió i la seva manera d’entendre la vida perquè ha de tenir cura de les seves nebodes, de quatre i sis anys. La jove ha lluitat per poder compaginar la seva vida laboral amb la familiar perquè fa dos anys, per circumstàncies personals, es va haver de fer càrrec de dues nenes petites. Al final, després de pensar-s’ho molt, ha decidit deixar el seu club per poder-se fer càrrec de les menors. Zugarrondo era fins ara una de les tres porteres de l’equip d’handbol guipuscoà –un dels més potents d’Europa– i també ha estat internacional amb la selecció espanyola.

Zugarrondo no té cap queixa del seu equip actual. Al contrari. Considera que des del primer moment la van ajudar per tirar endavant, però el fet d’haver de deixar les nenes cada vegada que tenia un desplaçament es feia molt complicat. Fins i tot li van proporcionar un habitatge per a ella i les nenes, quan el més habitual és que les jugadores de l’equip comparteixin pis a la ciutat. Zugarrondo assegura que segurament si els sous de les jugadores fossin més alts podria haver-se permès tenir una persona que tingués cura de la canalla, però aquest tampoc hauria estat un factor decisiu. En una entrevista a la televisió basca la jove reconeixia fa només uns dies que ha estat molt difícil compaginar la maternitat amb l’esport d’elit. “Sobretot quan anàvem a jugar fora, a Europa, o els partits de la copa de la Reina, que ja suposa que els desplaçaments siguin més llargs. Al final sempre havia d’estar demanant favors a familiars i amics”, afirmava.

Amb aquesta decisió, la jugadora assegura que prioritza el benestar de les nenes i reconeix que el factor psicològic i afectiu ha estat el que ha pesat més a l’hora de prendre aquesta determinació. Zugarrondo es mostra sorpresa per la repercussió que ha tingut el seu cas i assegura que si ha de servir perquè en un futur es puguin prendre mesures per millorar la conciliació laboral i familiar ella ja es donarà per satisfeta. El seu futur immediat és tornar a la seva ciutat natal, Pamplona, on ja ha aconseguit una nova feina per coordinar un club d’handbol amb un “horari immillorable”. El cas de Zugarrondo evidencia les dificultats que comporta compaginar l’esport d’elit amb la maternitat. Zugarrondo reconeix que no podia complir amb el que es demana a una jugadora del seu nivell: estrictes hàbits de descans o la qualitat del son a més d’una bona alimentació. La majoria de les jugadores, de qualsevol esport, posposen tenir fills i s’esperen a la retirada. O mares o esportistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)