Opinió

On és Ada Hegerberg?

S’imaginen un mundial de futbol sense una de les seves grans estrelles? S’imaginen que renunciés a jugar i a cobrar una gran quantitat de diners per principis? És el cas d’Ada Hegerberg, considerada una de les millors futbolistes del món i que ha decidit no participar en el mundial de futbol femení, que es juga a França fins al proper 7 de juliol. Durant els darrers dies s’han escampat cartells per París amb aquesta pregunta: “On és Ada Hegerberg?” És una campanya de sensibilització engegada per l’organització Versus –un grup de periodistes mexicanes que lluiten contra la violència masclista a les xarxes socials– que vol amplificar la protesta de la jugadora.

Hegerberg, de 23 anys, juga a l’Olympique de Lió. És la golejadora de l’equip que va guanyar al FC Barcelona l’última Champions, amb un hat-trick seu. Una futbolista que marca la diferència i que s’ha enfrontat de manera directa a la federació de futbol del seu país. De fet, quan va acabar l’Eurocopa del 2017 ja va avisar: no jugaria més amb la selecció noruega si no se solucionaven les desigualtats entre el futbol d’homes i el de dones. Els responsables de la federació no s’esperaven que Hegerberg arribés tan lluny. Federació i sindicats de jugadors van mantenir reunions per analitzar les seves reivindicacions. Es van fer progressos i va haver-hi millores per equiparar els salaris dels futbolistes masculins i femenins al seu país. Per Hegerber, no n’hi ha prou. “El futbol és l’esport més important a Noruega per a les nenes i ho ha estat durant anys. Però les noies no tenen les mateixes oportunitats que els nois. Noruega té un gran passat en el futbol femení, però ara és més difícil”, deia la jugadora. L’estrella noruega no ha anat amb el seu equip, fet que també li ha costat nombroses crítiques, com ara la del seu compatriota i jugador del Real Madrid Martin Odegaard. La campanya que es deixa veure durant aquests dies a la capital francesa i que té la imatge de la futbolista vol conscienciar sobre les diferències que encara existeixen entre homes i dones en el futbol professional. Algunes dades revelen que un 90% de les futbolistes creuen que tindran una carrera curta per qüestió de salaris o de maternitat, mentre que un 70% asseguren que han patit alguna discriminació pel fet de ser dona. La guanyadora de la Pilota d’Or ja va deixar clar en l’última gala de la FIFA quins són els seus valors davant de la impertinent pregunta del presentador sobre si sabia ballar twerking: “Sé el que vull i conec els meus valors. És fàcil prendre decisions difícils quan saps quins són els valors que defenses. Es tracta de ser sincera, de ser tu mateixa”, afirmava Hegerberg. “Em podria haver preguntat sobre futbol”, deia després de la gala. Hauria estat una mostra de normalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)