Opinió

Coses del futbol africà

Quan Salah (Egipte) encarava
el porter de Nigèria per sentenciar
el partit, l'àrbitre va xiular el final

El futbol és un espectacle imprevisible. Comencen jugant onze contra onze ben ordenats sobre el terreny de joc. A mesura que els minuts van guanyant terreny, però, l'escenari es transforma completament. El més mínim detall pot fer que el guió d'un partit agafi arguments inversemblants. Si el futbol és imprevisible per definició, a l'Àfrica encara ho és més. Les fases de classificació per a grans tornejos esdevenen assumptes d'estat. Viatges interminables, conflictes interns en la plantilla, discrepàncies entre seleccionador i federació… tot un reguitzell de circumstàncies que el fan apassionant.

Aquests dies s'han jugat les jornades 3 i 4 de la fase de grups que ha de decidir les setze seleccions que disputaran la copa d'Àfrica 2017 al Gabon. Per accedir a una d'aquestes places, s'ha de suar de valent. Nigèria, campiona el 2013, és un dels gegants del futbol africà. Amb jugadors com ara Obi Mikel, Iheanacho i Ighalo, les superàligues sempre duen el cartell de favorites. Nigèria comparteix el lideratge del seu grup amb un altre històric: Egipte. Dissabte es va disputar un partit d'alta volada a territori nigerià. L'escenari triat va ser Kaduna, que va presentar un estadi ple de gom a gom. Nigèria es va avançar, però a les acaballes del partit, Salah, el rapidíssim davanter de la Roma, va fer l'empat. Tot semblava encaminat al repartiment de punts quan Salah, que va fer anar de corcoll la defensa de Nigèria, es va escapar en velocitat exhibint aquesta galopada tan superior. Quan es disposava a encarar el porter i sentenciar el partit, l'àrbitre va xiular el final. Una autèntica bogeria. Els faraons egipcis no donaven crèdit. Donar per finalitzat un partit quan hi ha una acció clara de gol. Un fet inadmissible. Tot i el greuge flagrant, els egipcis van marxar cap al vestidor, capcots, conscients que l'àrbitre els havia privat de poder distanciar-se al capdamunt de la classificació. No hi va haver més protestes. Es van resignar a assumir una injustícia. Una altra injustícia que afavoreix l'equip local en un partit de futbol al continent negre. Són situacions amb què s'aprèn a conviure. Són les coses del futbol africà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)