Barça

A un metre de la gespa

Xavi Hernández va viure ahir, a l’estadi del Palamós, el seu primer partit com a entrenador

L’Al-Sadd va dominar, però les oportunitats van ser més del Palamós, en un partit protagonitzat pel VAR

Xavi Hernández ja es mira el futbol a un metre de la gespa. Des d’ahir, dos mesos i un dia després de ser nomenat, oficialment, entrenador de l’Al-Sadd SC Doha, ja es pot dir que és un més dels exfutbolistes d’elit que han penjat les botes per seure en una banqueta. L’estadi Palamós - Costa Brava va acollir el seu debut en un amistós entre el seu equip, en el qual també ha viscut les últimes temporades com a jugador, i el degà del futbol català, que juga a la primera territorial catalana. Xavi es va estrenar, doncs, al Baix Empordà, un territori que coneix molt bé i que estima especialment, perquè l’ha freqüentat tot sovint en les vacances.

Una estona abans que comencés el partit, el protagonista de la tarda comprovava l’estat del terreny de joc. La gespa, ben regada i ben tallada, rebia la seva aprovació, però aquesta vegada no l’esperava a ell. A la graderia, els analistes David Prats, Toni Lobo i Sergio García ajustaven les càmeres abans de la gravació del partit. A les set de la tarda, quan tot estava a punt, amb l’eixam de fotògrafs que esperaven Xavi davant la banqueta visitant de l’estadi palamosí, també van aparèixer el seu germà, Óscar Hernández i Sergio Alegre, els entrenadors ajudants, el preparador de porters Xavi Ferrando i Toni Tramullas, Iván Torres i Carlos Nogueira. El de Terrassa ha volgut envoltar-se de gent de la seva màxima confiança.

I la pilota va començar a rodar sense Xavi al camp. Abans del primer minut, però, ja s’havia aixecat de la banqueta. I dret s’hi va estar fins al xiulet final. El gest de sempre: braços caiguts i la mirada endavant. Ara, però, la seva visió de joc només servia per ajudar els seus jugadors des de fora del rectangle. Xavi cridava en anglès excepte quan es dirigia a Gabi, l’exfutbolista de l’Atlético de Madrid que ara comanda, tot sol, el centre del camp de l’Al-Sadd. De tant en tant algun gest d’aprovació, un aplaudiment d’ànim, una mirada a la banqueta.

Prova pilot

A la mitja part s’hi va arribar amb empat a zero i amb el seu equip donant gràcies al VAR –hi va haver videoarbitratge com a prova pilot per a l’asturià Areces Franco, que xiula a segona divisió– per un gol anul·lat al Palamós. L’Al-Sadd va dominar, va tenir la pilota, però les oportunitats més clares van ser per a l’equip empordanès. A la llotja, Joaquim Hernández esbufegava cada cop que la defensa de l’equip del seu fill feia aigües. A la graderia, s’ho mirava encuriosida una nodrida representació del món del futbol català que no es va voler perdre el debut de Xavi Hernández a les banquetes.

A la segona part el partit no va canviar. Fins i tot, com en els primers 45 minuts, hi va haver intervenció del VAR. Aquesta vegada, però, per validar un gol del Palamós després del llançament d’un penal per part de David Cano que va tocar el travesser i va caure damunt la línia. Poc abans del final, però, el coreà Nam Tae va culminar amb molt d’encert una arribada a l’àrea de l’Al-Sadd per posar l’empat a un definitiu i perquè Xavi no hagi de recordar el seu debut a les banquetes amb una derrota.

Quasi dotze anys després del debut de Guardiola

Si Xavi s’ha estrenat com a entrenador amb 39 anys, Pep Guardiola ho va fer amb 36. Va ser, exactament, el divendres 27 de juliol del 2007, fa gairebé dotze anys, en un amistós al Miniestadi, contra el Gramenet B. Quatre dies abans, el de Santpedor havia començat a entrenar el Barça B, que es preparava per jugar en el grup 5 de tercera divisió. Al costat de Tito Vilanova, Guardiola no va parar de donar ordres als seus jugadors, entre els quals hi havia Sergio Busquets, Pedro Rodríguez, Thiago Alcántara, Jonathan Dos Santos i Víctor Sánchez. El partit va acabar amb victòria mínima per al filial blaugrana (1-0), amb gol de Sito Riera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)