Barça

Un hàbit i un naufragi

La lliga conquerida la temporada passada, la vint-i-sisena en la història del club i la vuitena en els últims onze anys, ha estat el gran èxit esportiu del Barça el 2019. El drama d’Anfield, una ferida profunda

El Barça va iniciar el 2019 com a líder de la lliga espanyola i tanca l’any amb el mateix estatus. Primer classificat amb dos punts de marge respecte al Real Madrid i cinc més que el Sevilla. L’objectiu del 2020: aixecar la tercera lliga en l’era Valverde. El Barça defensa títol i el dia 4 espera ja l’Espanyol d’Abelardo. La lliga guanyada la temporada passada ha estat, sens dubte, la gran alegria des del punt de vista esportiu aquest darrer any. Aquell 27 d’abril, un gol de Leo Messi servia per superar el Llevant (1-0) i certificava de retruc la lliga número 26 de la història del club. Va ser la segona amb Valverde a la banqueta i també la desena per a Messi. Feia nou anys que el Barça no podia celebrar la conquesta del títol de lliga al Camp Nou. Luis Rubiales va entregar el trofeu a la plantilla només d’acabar el partit. Felicitat a la grada i a la gespa. Als blaugrana els van sobrar tres jornades. Campions per mèrits propis en la 35a jornada, amb 25 victòries, vuit empats i només dues derrotes. Curiosament, quan encara falta un partit per arribar a l’equador de la lliga 2019/20, el Barça actual ja ha perdut més partits, tres (Athletic, Granada i Llevant).

El 2019 el Barça ha consolidat la seva hegemonia. La història recent parla per si sola. La de la temporada passada va ser la vuitena lliga de color blaugrana en els últims onze anys. O el que és el mateix, la desena lliga de les últimes quinze edicions.

Però tota l’eufòria d’aquell 27 d’abril es transformaria en frustració màxima només una setmana i mitja després. Del cel a l’infern en només deu dies. Coses del futbol. Si el drama de Roma havia significat la nit més negra del 2018, el desastre d’Anfield ha estat el capítol més esperpèntic del 2019. El Barça havia golejat per 3-0 l’equip de Jürgen Klopp al Camp Nou en el partit d’anada de les semifinals de la Champions i res feia imaginar que es repetiria el KO de l’any anterior, quan la Roma havia deixat el Barça sense el somni de l’orelluda després de remuntar-li un 4-1. L’equip arribava aquesta vegada al partit de tornada teòricament amb la lliçó apresa i amb la confiança que atorgava el fet d’haver deixat sentenciada la lliga, però el destí reservava un altre ridícul del Barça a Europa. El 7 de maig del 2019 perseguirà aquest vestidor. Origi i Wijnaldum, persones non grates a Barcelona des d’aquell dia. El Liverpool, que posteriorment acabaria tocant la glòria amb les mans en la final guanyada contra el Tottenham, va ser capaç d’aixecar un 3-0 al Barça en un partit infame dels de Valverde. Calamitós sobretot seria el quart gol d’Origi, en un córner servit per Alexander-Arnold que va agafar roncant tota la defensa blaugrana i que va convertir-se en una de les imatges més virals de l’última edició de la Champions.

Sense Champions i sense copa

El drama de Liverpool, com va admetre el mateix Valverde en una entrevista recent a Barça TV, va condicionar mentalment tot el vestidor de cara a la final de copa de Sevilla. El Barça aspirava al seu tercer triplet de la història i es va quedar finalment amb un sol títol. Suárez va prioritzar la seva participació en la copa Amèrica i va decidir operar-se del genoll en lloc de forçar físicament per jugar la final contra el València. La decisió va aixecar polseguera i el resultat d’aquella final encara faria que el soroll fos més gran. Gameiro i Rodrigo van donar el títol al València i el Barça es quedava sense la seva cinquena copa consecutiva i el que hauria suposat el seu novè doblet.

Després d’escoltar molta gent i fer una mena d’auditoria esportiva sobre el primer equip de futbol, Josep Maria Bartomeu va decidir el 28 de maig que Ernesto Valverde continués sent l’entrenador del Barça per tercera temporada. Per ara tot en ordre, lideratge a la lliga i favoritisme mesurat davant l’eliminatòria contra el Nàpols en la Champions.

8
lligues
en els últims onze anys. I deu de les últimes quinze. El 27 d’abril del 2019, contra el Llevant, el Barça certificava la segona lliga amb Valverde a la banqueta i la desena per a Messi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)