Barça

L’última Youth League

Diamants sense polir

Amb l’adeu de Riqui Puig, només Iñaki Peña i Collado, sense lloc al primer equip, continuen al club del juvenil que va ser campió europeu el 2018

Mingueza, Arnau Comas, Carevic, Guillem Jaime, Jandro Orellana i Nils Mortimer també han deixat el club aquest estiu

Des que el 2013 es va posar en marxa la Youth League, el màxim títol europeu en categoria juvenil, hi ha hagut dues generacions de juvenils del Barça que s’han proclamat campions d’Europa. La primera generació que va alçar el títol va ser la de la temporada 2013/14, en un equip dirigit per Jordi Vinyals en què destacaven jugadors com Ondoa, Rodri Tarín, Quintillà, Kaptoum, Adama Traoré o Munir. Cap d’ells va aconseguir consolidar-se al primer equip i només Adama va gaudir el curs passat d’uns mesos de protagonisme quan va arribar cedit procedent del Wolverhampton. Costa d’entendre per què una generació cridada a marcar la diferència es va anar desfent sense gaudir d’oportunitats al primer equip. El més greu, però, és que s’ha repetit.

L’adeu de Riqui Puig tanca una etapa, la de la generació de juvenils blaugrana que van aconseguir el títol de la Youth League la temporada 2017/18. Una generació que va omplir d’esperança el barcelonisme, que veia com s’anava apagant l’etapa de més èxit del club amb la marxa dels grans referents, com ara Xavi, Iniesta, Suárez, Neymar i un llarg etcètera. Però no hi ha hagut manera. Una vegada més, el club no ha sabut polir els millors diamants que havien sortit en els darrers anys i tota aquella plantilla ha anat abandonant el club sense fer soroll, perquè no hi ha hagut ningú que s’hagi pogut consolidar al primer equip ni tampoc s’ha pogut fer caixa amb ells.

La traca final

El desmembrament d’aquella plantilla ha estat progressiu. Va començar amb la marxa de Mateu Morey i Sergio Gómez al Borussia de Dortmund, en els únics moviments en què el club blaugrana sí que va ingressar traspàs. En els cursos següents els van seguir altres jugadors importants d’aquell juvenil com ara Martí Vilà, Alejandro Marqués, Kike Saverio i fins i tot Monchu, jugador al qual, després de ser el capità del Barça B, el club va obrir la porta de sortida sense ni tan sols donar-li l’oportunitat.

L’únic per qui va voler apostar el club va ser per Riqui Puig, que va aconseguir un lloc al primer equip, però que no ha respost ni de bon tros a les expectatives. Qui també va arribar al primer equip, encara que fos gairebé de rebot a causa de les necessitats del primer equip en defensa, va ser Mingueza, però el de Santa Perpètua de Mogoda tampoc ha tingut sort i aquest estiu ha deixat el club de franc, igual que Riqui Puig, només amb un percentatge d’una futura venda. Són els dos grans noms de la diàspora absoluta que s’ha viscut aquest estiu al club amb aquella generació, i és que a la sortida d’aquests dos jugadors del primer equip, s’hi afegeixen les d’Arnau Comas, Lazar Carevic, Guillem Jaime, Jandro Orellana i Nils Mortimer, cinc futbolistes més d’aquell juvenil que han tancat aquest estiu la seva etapa al Barça B.

Per què no dir-ho: el fracàs com a club és estrepitós. Però de moment hi ha resistència, i és que Iñaki Peña i Àlex Collado són els dos jugadors d’aquell juvenil que continuen al club. Ara bé, el primer caldrà veure amb quin rol, mentre que el segon no té assegurada ni de bon tros la continuïtat.

Els del filial, tampoc
D’aquell juvenil blaugrana que va guanyar la final de la Youth League del curs 2017/18 contra el Chelsea (0-3) hi ha altres noms a destacar. Són els dels jugadors que estaven en dinàmica del filial però que tenien edat per jugar la competició europea. És el cas de Miranda, Abel Ruiz i Carles Pérez, tres jugadors que al seu moment van il·lusionar el barcelonisme, però que com la resta de companys de generació ja fa anys que van deixar el club sense poder triomfar al primer equip blaugrana.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)