Líders al mundial

El Barça, tot i jugar una hora de partit amb inferioritat numèrica per l’expulsió de Lewandowski, gentilesa de Gil Manzano, remunta contra l’Osasuna amb gols de Pedri i Raphinha, i arriba líder al mundial de Qatar

OSASUNA 1 BARÇA 2

BARÇA:Ter Stegen, Jordi Alba, Balde, Marcos Alonso, Christensen (Gavi, 74’), Pedri (Chadi Riad, 89’), Busquets, De Jong, Dembélé (Raphinha, 78’), Ferran Torres (Ansu Fati, 78’), Lewandowski. OSASUNA:Aitor, David García, Nacho Vidal, Juan Cruz, Unai García, Torró (Kike García, 59’), Moncayola, Moi Gómez (Kike Barja, 83’), Aimar (Darko, 74’), Rubén García (Peña, 75’), Chimy Avila (Budimir, 83’). GOLS:1-0 (6’) David García, 1-1 (48’) Pedri, 1-2 (85’) Raphinha.ÀRBITRE:Gil Manzano.T.G.:Jordi Alba, Juan Cruz, David García, Torró, Moncayola, Balde, Xavi Hernández.T.V.:Lewandowski (per doble groga) i Piqué (per protestar).PÚBLIC:21.603 espectadors a El Sadar.

El Western ha estat històricament un bressol d’il·lustres de la gran i la petita pantalla. Des de John Wayne a Clint Eastwood, passant per Gary Cooper. Jesús Gil Manzano és un apassionat del gènere. Dispara sense preguntar. Desenfunda ràpid. Un àrbitre amb vocació de xèrif, però amb ànima real de caçador de recompenses. No li cal revòlver per fer complir la llei. La seva llei. Amb un xiulet i una targeta en fa prou per carregar-se un partit de futbol. Lee Van Cleef sembla menys malvat al seu costat. Nit amb olor de pólvora a El Sadar Town. Fins ara era l’únic àrbitre del futbol espanyol que tenia l’honor d’haver expulsat Leo Messi –en la supercopa del 2021. També era l’únic que havia expulsat Messi, Neymar i Luis Suárez. La MSN completa. Ara també és el primer àrbitre que expulsa Robert Lewandowski amb la samarreta del Barça. Feia quasi deu anys que el polonès no era expulsat en partit oficial. Recordarà el partit d’ahir contra l’Osasuna i recordarà el nom de Gil Manzano. Pocs poden dir que han expulsat quatre davanters d’aquesta talla mundial. Però així és l’extremeny, capaç de mostrar dues targetes grogues absolutament discutibles a Lewandowski en de 30 minuts –la targeta del minut 11 se la inventa– i capaç de no expulsar, en canvi, Arda Turan en un Atlético de Madrid-Barça, quan el turc encara vestia la samarreta blanc-i-vermella, aquell mític dia en què se li van fondre els fusibles, es va treure la bota i la va tirar contra l’assistent. En el seu historial, l’honor d’haver expulsat també Casemiro, sí, Casemiro.

Gil Manzano deixa Lewandowski sense derbi i va deixar el Barça en inferioritat numèrica durant una hora de partit. També va expulsar Gerard Piqué –suplent– al túnel de vestidors durant el descans per protestar. Era l’últim partit de Piqué com a professional i Gil Manzano va fer els honors. Abans ja havia omès una clara falta d’Unai García a Marcos Alonso en l’acció prèvia al gol de cap del capità David García. Busquets es va empassar la marca i l’àrbitre i el VAR (Iglesias Villanueva) es van empassar la infracció. Mal partit de Busquets. Perquè l’acció de córner ja va néixer per culpa d’un mal control seu a la frontal de l’àrea pròpia. Va perdre infinitat de pilotes en la primera part, però el despropòsit arbitral li va treure protagonisme.

Amb Busquets erràtic i amb Gil Manzano fent de les seves, pintava a nit negra per al Barça a Pamplona. Però ahir l’equip va sobreposar-se a totes les adversitats i va remuntar el partit sense el seu davanter centre. Ferran Torres ja va avisar amb un gol ben anul·lat per fora de joc poc abans del descans. Però serien Pedri (48’) i Raphinha (85’) els herois del film. El canari va resoldre bé amb un xut ajustat al pal aprofitant una pilota morta dins l’àrea que Unai García no va encertar a refusar per la presència de Ferran després d’una bona centrada de Jordi Alba. Era l’empat. El gol de la victòria va arribar en l’última escena de la pel·lícula. Raphinha va guanyar el duel a Aitor. De Jong va dibuixar una gran passada vertical i el brasiler, de cap, va sorprendre per dalt el porter d’Osasuna, que es va quedar a mitja sortida. El Barça arribarà líder al mundial amb independència del que faci el Madrid contra el Cadis. Objectiu assolit.

LEWANDOWSKI

Entra al club de víctimes de Gil Manzano, al costat de Messi, Neymar i Suárez

PIQUÉ

Adeu del futbol professional amb expulsió; l’àrbitre extremeny li va retre homenatge

MINUT A MINUT

6’ L’Osasuna s’avança amb una rematada de cap de David García a la sortida d’un córner.
16’ Busquets perd la pilota a la frontal i Chimy Ávila ho aprofita per finalitzar la jugada amb un xut que surt vorejant el pal.
22’ Dembélé fa una bona jugada individual que acaba amb un xut de Balde des de la frontal que marxa desviat.
24’ Lewandowski té la més clara fins aleshores amb un xut col·locat des de dins l’àrea que atura Aitor en una gran intervenció.
30’ El Barça es queda amb un home menys per l’expulsió per doble targeta groga de Lewandowski.
45’ Gol anul·lat a Ferran Torres per fora de joc.
48’ Pedri iguala el matx amb un xut ras i potent des de dins l’àrea.
59’ Rematada de cap de Kike García, fàcil per a Ter Stegen.
69’ Chimy Ávila, amb una centrada molt tancada, està a punt de sorprendre el porter alemany, que envia la pilota a córner.
73’ Dembélé ho prova amb un xut des de la frontal que marxa desviat.
85’ Raphinha remunta el partit amb una molt bona rematada de cap després d’una gran assistència de De Jong.
91’ Gavi, providencial desviant un xut de Moncayola que anava dins. Ter Stegen estava gairebé batut.