Fins aquí; un títol menys

El Barça s’acomiada de la copa després de caure al feu de l’Athletic Club i ja només aspira a la lliga i la Champions League

Els culers se sobreposen a l’inicial gol dels biscaïns, però acaben sucumbint en la pròrroga

ATHLETIC CLUB 4 BARÇA 2

BARÇA:Iñaki Peña; Kounde, Araujo, Christensen (Pau Cubarsí, 70’), Balde (Héctor Fort, 23’); Gündogan, De Jong, Pedri (Sergi Roberto, 99’); Lamine Yamal (Marc Gual, 105’), Lewandowski (Joao Félix, 78’) i Ferran Torres. ATHLETIC CLUB:Agirrezabala; Lekue, Vivian, Paredes, Yuri Berchiche; Vesga (Unai Gómez, 46’ (Jauregizar, 105’)), Beñat Prados (Ander Herrera, 90’); Nico Williams, Sancet, Adu Ares (Iñaki Williams, 60’); i Guruzeta (Villalibre, 73’). GOLS:1-0 (1’) Guruzeta. 1-1 (26’) Lewandowski. 1-2 (32’) Lamine Yamal. 2-2 (49’) Sancet. 3-2 (107’) Iñaki Williams. 4-2 (120’) Nico Williams.ÀRBITRE:Sánchez Martínez (col·legi murcià) amb Prieto Iglesias (col·legi navarrès) al VAR.T.G.:als locals Beñat Prados, Sancet, Nico Williams i Ander Herrera; als visitants Christensen, De Jong, Ferran Torres, Lamine Yamal, Héctor Fort i Sergi ROberto.T.V.:cap.

Fins aquí en la copa. Això mateix li van dir ahir al Barça a San Mamés d’on en va sortir eliminat, després de perdre (4-2) contra l’Athletic en un matx que va decidir-se en la pròrroga després de l’empat (2-2) al final dels 90 minuts. No va poder l’equip orientat per Xavi Hernández imposar-se als roig-i-blancs, enèrgics i vigorosos, molt fets com a equip, ben dirigits per Ernesto Valverde, i es queda sense la possibilitat d’un altre títol. Aquest equip culer és massa tendre encara i contra un rival d’alta gamma com el biscaí, no n’hi ha prou amb fer una primera part decent. A nivell col·lectiu li falten coses al Barça clar, però també a nivell individual hi ha jugadors que s’ho han de fer mirar perquè n’hi ha diversos que han de pujar el seu nivell d’una vegada. Assenyalats van quedar homes com Koundé o Gündogan, que son de talla mundial, i van oferir una versió molt dolenta, per moments semblant que el partit els atropellava. Ans al contrari que Héctor Fort i Pau Cubarsí, que van haver d’entrar a mig partit i van estar molt bé tot i tenir només 17 anys cadascun. També Lamine Yamal va estar molt bé, amb gol inclós. Sigui com sigui, ara als culers ja només els queda la lliga i la Champions League per competir.

A Bilbao ja el començament va ser calamitós pels barcelonistes que van encaixar un gol als 36 segons. No son nous aquests inicis del Barça amb l’empanada. Xavi és responsable de moltes coses en aquest equip, però no pas de que li hagin marcat 4 gols en el primer minut d’enfrontament aquesta temporada. Ja va passar contra el Granada, contra l’Alavés, contra l’Anvers i, ahir, es va repetir. D’aquesta manera, en la primera jugada del duel, en un estadi encès, els lleons van protagonitzar una sortida fulgurant que va atropellar la tebiesa blaugrana. Lamine Yamal va perdre una pilota, Yuri la va centrar a l’àrea i, fins a 4 vegades la van guanyar els locals, encertant Guruzeta (1’) finalment per endreçar-la. És massa evident que els futbolistes culers no es poden permetre sortir d’aquesta manera a jugar perquè és hipotecar-se el partit.

Tot i això, el grup de Xavi va reaccionar. Ben liderat per Pedri, De Jong i Gündogan a la medul·lar va fer-se amb la pilota, va ser capaç de traslladar-se a camp rival i, malgrat no generar ocasions de claredat, va tenir les regnes del joc. Així va empatar, en un gol molt afortunat de Lewandowski (26’) que, ficant la cama intentant bloquejar un refús de Yuri Berchiche, va marcar de rebot. Els culers van seguir dominant i va aparèixer Lamine Yamal (32’), inspirat i rebelat després d’aquella primera errada, per inventar-se un golàs que va capgirar el marcador. L’atacant de 16 anys va recollir una pilota a tres quarts de camp, va desfer-se d’un rival i va conduir cap a dins per, un cop a la frontal, clavar-la al pal llarg.

No va saber però el Barça, després del descans, donar-li continuitat al què havia exhibit en el primer temps. L’Athletic va tornar a sortir dels vestidors fortíssim, de seguida Sancet (49’), va fer l’igualada aprofitant una centrada a l’àrea de Nico Williams, i va enfonsar el Barça fins el final. I és que els blaugrana no van aconseguir desplegar-se pràcticament en cap moment en atac, incapaços de superar la pressió dels de Valverde i tampoc sense pilota van tenir, en diverses accions, l’agressivitat necessària. Araujo, al darrera, es va fer un fart d’apagar focs, encara que els germans Williams –Iñaki recent aterrat literalment de la copa d’Àfrica va sortir al minut 60– empenyien, en el que era un preludi del què va acabar succeïnt. El petit, Nico, el més talentós, va generar-se dues clares ocasions que a punt van estar d’entrar. El context no acompanyava, tampoc el físic, ja que les lesions de Balde i Christensen van obligar a Xavi a completar la línia defensiva amb els joves Héctor Fort i Pau Cubarsí, però, igualment, en va tenir el Barça per guanyar. Dues de clares, dos u contra uns de Lamine Yamal, que no va afinar davant d’Agirrezabala.

Així, no hi va haver un altre camí que la pròrroga en què l’equip culer va recuperar sensacions i va sentir-se i ajuntar-se amb la pilota. No va ser suficient perquè no va picar a dalt i quan la primera part del temps extra agonitzava, Sergi Roberto, va perdre una esfèrica en sortida, els roig-i-blancs van transitar ràpid i Iñaki Williams (107’), que gairebé sempre li marca al Barça, va castigar. El seu germà, Nico (120’), en la segona part i amb el conjunt blaugrana abocat a dalt, ja gairebé sense forces i amb Marc Gual– que va entrar abans que Vitor Roque– va acabar de sentenciar en un contraatac.