Vitòria, un nou repte

Superat amb patiment l’examen contra l’Osasuna, el Barça visita avui un Alavés que ha sumat 10 punts dels últims 12 i és un dels equips més en forma del 2024; l’obligació d’acabar entre els quatre primers no deixa marge per a l’error

Futbol sense pausa. Partit dimecres i partit dissabte. Només tres dies després de superar l’Osasuna (1-0) amb un gol vital de Vitor Roque, el Barça tornarà a jugar avui, ara a Vitòria (18.30 h, DAZN), contra un Alavés que arriba a la cita més descansat perquè no ha hagut d’afrontar jornada intersetmanal. Quan Xavi es queixava l’altre dia de la saturació del calendari arran de la lesió de Ferran, va posar de ple el dit a la nafra. És una bogeria es miri del dret o del revés. L’Alavés-Barça d’avui serà tot just el primer partit d’un mes de febrer exigent, amb la cita del Nàpols com a gran plat estrella, però el fet és que l’equip de Xavi ve ja amb una fatiga acumulada important, després d’haver hagut de jugar ni més ni menys que nou partits al mes de gener, alguns amb pròrroga inclosa. Tres partits menys ha jugat l’equip de Luis García Plaza.

Ni el Barça, ni el Real Madrid ni l’Atlético es van deixar punts pel camí aquesta setmana amb la recuperació dels partits que havien estat ajornats al seu dia per la disputa de la supercopa i, per tant, res ha canviat per a aquest Barça, que continua amb l’obligació d’acabar el campionat entre els quatre primers classificats per ser en la pròxima edició de la Champions. Però el fet que aquesta jornada hi hagi la reedició del derbi madrileny entre el Madrid i l’Atlético, ara al Bernabéu (21 h, demà), convida a pensar que és una jornada en què poden passar coses. Molt atent el Barça i sobretot també el Girona, que també té un partit de nivell Champions contra la Real Sociedad a Montilivi (21 h).

Dels equips que ocupen ara mateix llocs de Champions, el Barça és qui té el partit teòricament més còmode aquest cap de setmana, però ja se sap que els mals d’aquest equip són mals del mateix Barça. A més, l’Alavés, tot i no tenir l’estatus d’equip gran, sí que arriba al partit com un dels equips més en forma del 2024, havent sumat 10 dels últims 12 punts possibles. A Montjuïc ja ho va posar difícil al mes de novembre i Lewandowski va haver de sortir al rescat amb dos gols, un de penal (2-1). El Barça va anar perdent aquell partit durant més de 50 minuts, després que Samu Omorodion deixés la seva empremta en el partit ja en el minut 1. Encaixar gols al primer minut ha estat un dels mals endèmics del Barça aquesta temporada.

El Barça es trobarà al davant un Alavés sense el sancionat Gorosabel i els lesionats Kike García, Carlos Vicente i Aleksandar Sedlar. El central serbi ja es va perdre el partit de Montjuïc perquè té afectat el genoll com Gavi i es perdrà tot el curs. García Plaza, per contra, recupera el porter Jesús Owono i el central Abdel Abqar. Tots dos han tornat després que Guinea Equatorial i el Marroc quedessin eliminats de la copa d’Àfrica. Tots dos seran suplents. Rafa Marín i el lateral Rubén Duarte seran els centrals d’un Alavés que ha cedit Nikola Maras en el mercat d’hivern i no ha incorporat cap home per reforçar l’eix de la defensa davant la resignació del seu tècnic.

Al Barça, màxima atenció en la vigilància al portent físic Samu, i pocs canvis. La lesió de Ferran obre un únic forat a l’onze. Xavi haurà de triar entre el treball i l’energia de Fermín o l’instint de Vitor Roque. Torna Iñigo Martínez.