El Barça no falla a Mendizorrotza (1-3)

El Barça s’ha imposat a l’Alavés (1-3), en un partit on han jugat en inferioritat numèrica els darrers 18 minuts per l’expulsió de Vitor Roque amb doble targeta groga. Els gols de Lewandowski (22’), Gündogan (49’) i Vitor Roque (63’) han neutralitzat la diana de Samu (51’) i han permès sumar tres punts molt importants per no perdre de vista les primeres posicions de la taula. Els blaugrana se situen tercers provisionalment a l’espera del que faci demà l’Atlético al Bernabéu.

L’Alavés ha començat el duel molt més despert que el Barça, i ben aviat han estat a punt d’avançar-se en el marcador. Quan només s’havien jugat 14 segons, el conjunt basc ha guanyat l’esquena a Cancelo, i Cubarsí ha fet caure a Sola dins l’àrea. La jugada podria haver acabat amb penal, però finalment s’ha decretat que hi havia fora de joc. Els de Luis García Plaza han continuat dominant el partit a plaer, sent intensos en la pressió i profunds amb la pilota als peus. Per la seva banda, els blaugrana no trobaven la manera de sortir des del seu camp amb la pilota controlada. El primer avís dels homes de Xavi ha arribat en el minut 10 a la sortida d’un córner. Gran centrada de De Jong que Araujo no acaba de rematar amb contundència. El Barça, amb el pas dels minuts, ha aconseguit apaivagar l’embranzida inicial de l’Alavés, i en la primera rematada entre els tres pals ha arribat el gol. Després d’una gran jugada col·lectiva, Gündogan ha filtrat una passada a l’àrea per a Lewandowski, que amb una gran qualitat ha superat a Sivera per situar el 0 a 1 en el marcador (22’). A partir d’aquest moment, els culers s’han començat a sentir més còmodes sobre la gespa, amb llargues possessions i madurant bé les jugades. L’equip començava a ser reconeixible. Ara bé, faltava molta més profunditat i moure la pilota amb més rapidesa per fer mal als locals. En els darrers compassos de la primera part, una desconnexió de tot l’equip podria haver-se pagat molt car. Iñaki Peña ha estat providencial amb dues grans intervencions per evitar el gol de l’empat abans de marxar als vestidors. Efectivitat màxima. Un xut entre els tres pals, un gol.

Al començament de la represa, Xavi ha introduït el primer canvi. Cancelo, el gran assenyalat de la primera part, ha marxat i en el seu lloc ha entrat Héctor Fort. Gündogan, ràpidament, ha fet el gol de la tranquil·litat després d’una transició rapidíssima i una gran arribada des de segona línia (49’). Segons després, però, els bascos no han perdonat en una nova desconnexió dels blaugrana. Samu ha escurçat les distàncies (50’) amb una rematada molt còmode des de dins l’àrea. Lamine Yamal ha sortit al rescat. En el 63’, el jove futbolista ha accelerat l’atac que ha acabat amb el gol de Vitor Roque, el segon amb la samarreta blaugrana. Xut creuat de primeres des de dins l’àrea. Del gol a l’expulsió. El brasiler ha vist la segona targeta groga per un contacte mínim amb Rafa Marín. Acció molt dubtosa. Amb un home menys, Xavi ha tornat a moure la banqueta, i ha fet entrar a Fermín en el lloc de Pedri. El mateix Fermín ha estat a punt de fer el quart amb un xut potent que ha refusat Sivera (77’). En els darrers instants, el Barça no ha patit en excés i s’ha endut una victòria importantíssima per la classificació i la confiança de l’equip.