Barça

Valor extrem

Lamine Yamal i Khvicha Kvaratskhelia, factors desequilibrants en aquest Barça i el Nàpols, arriben a la ‘final’ de demà en estat òptim i després de marcar tots dos fa tres dies

Els culers s’aferren a la màgia d’un nano de 16 anys que té pendent marcar encara en la Champions; el georgià ha marcat en tres dels cinc partits amb Francesco Calzona

El 22 de febrer del 2006 un imberbe Lionel Messi va silenciar Stamford Bridge. Terry, en pròpia porta, i Samuel Eto’o van fer els gols del Barça aquella nit (1-2), però les portades de l’endemà van ser per a Messi. Han transcorregut ja divuit anys des d’aquell partit, però encara avui tothom té fresca en la memòria aquella acció amb Asier del Horno, la targeta vermella, i les declaracions de José Mourinho acusant Messi d’haver fet teatre. Leo va fer un partidàs i va destruir ell sol tot un Chelsea en aquells vuitens de final de la Champions. Tenia aleshores només 18 anys.

Les comparacions amb Messi són odioses. Com va explicar encertadament Xavi l’altre dia després del partit contra el Mallorca, si et comparen amb el millor de la història sortiràs sempre perdent per molt bo que siguis. Javier Aguirre sí que va tenir la gosadia de comparar Lamine Yamal amb Leo Messi. Ho va fer amb la seva habitual retòrica desenfadada i encara embriagat pel golàs que acabava de veure minuts abans. El nano va rescatar el Barça divendres contra el Mallorca amb una obra d’art. Lamine Yamal, ara mateix, és el gran argument ofensiu d’aquest Barça, i el seu talent i desequilibri són la principal carta per intentar superar l’eliminatòria contra el Nàpols. Ell és la gran esperança culer. Messi va conquerir Londres amb 18 anys, ara Lamine Yamal ha de guiar el Barça cap als quarts de la Champions als seus 16.

Allò que no va ser possible en la copa, que sí passi ara a Europa. Lamine Yamal encara avui recorda les dues grans oportunitats de gol que va malbaratar a Bilbao contra l’Athletic. Va tenir la classificació als seus peus, però va errar. Redimit amb bones actuacions en la lliga, ara busca la glòria en la Champions. El barcelonisme s’abraça a ell. De Rocafonda al món.

Un rècord encara a tir

Lamine Yamal ha estat titular en 4 dels 7 partits de Champions que ha jugat el Barça aquesta temporada. L’últim va ser al Diego Armando Maradona. Seu va ser el primer xut del Barça en el partit, que va fer lluir Alex Meret amb una gran estirada. Ni la mística d’un escenari com l’estadi del Nàpols ni l’alta envergadura del partit el van cohibir, però aquell dia no va ser determinant, com sí que ho va ser divendres contra el Mallorca. Ara, tots els ulls el miren a ell de cara al partit de demà.

Autor de 4 gols en la lliga, Lamine Yamal busca encara el seu primer gol oficial en la Champions. Se li ha resistit fins ara en la fase de grups i en el primer partit de vuitens, però encara té a l’abast poder pispar el rècord de precocitat a Ansu Fati, que el 2019 es va convertir en el golejador més jove de la Champions amb 17 anys i 40 dies (contra l’Inter de Milà).

Lamine Yamal va marcar fa tres dies contra el Mallorca, i aquell mateix dia, a més de 1.500 quilòmetres de distància, va marcar també Khvicha Kvaratskhelia. El gol del georgià va ser l’únic del Nàpols en l’empat contra el Torino (1-1). Kvaratskhelia i Osimhen són els dos grans perills per al Barça. L’extrem suma ja 10 gols i 6 assistències aquesta temporada 2023/24.

En el Nàpols-Barça de fa dues setmanes, els seguidors del conjunt italià van témer el pitjor quan Francesco Calzona, en el seu debut a la banqueta i amb 0-1 en el marcador a favor del Barça, va decidir que Kvaratskhelia fos el primer jugador a abandonar el partit. La cara del georgià en el moment del seu canvi per Lindstrom va ser un poema. Semblava que podia trencar-se alguna cosa entre el tècnic italià i el crac georgià, però qualsevol especulació de fractura ha quedat dissipada amb celeritat i a còpia de gols. Kvaratskhelia ha marcat 4 gols des de l’arribada de Calzona, ha marcat en tres dels cinc partits amb ell com a entrenador. Contra el Barça no va fer un bon partit i Koundé el va anul·lar, però des d’aleshores ha marcat contra el Torino, el Juventus i el Sassuolo (2). Kvaratskhelia arriba a Montjuïc en ratxa. Alerta, Barça.

Danny Makkelie arbitrarà el Barça-Nàpols

El neerlandès Danny Makkelie (41 anys), un dels àrbitres amb més experiència internacional de la UEFA i policia de professió, arbitrarà el partit de demà a Montjuïc. Serà la quarta vegada que xiuli el Barça, amb un balanç per ara de dues victòries i una derrota. La derrota va ser la temporada passada a Múnic (2-0), en un partit en què Makkelie es va desentendre d’un clar penal sobre Dembélé. Serà el segon partit que arbitri al Nàpols, després que aquesta mateixa temporada ja dirigís el partit entre els azzurri i l’Union Berlín de fase de grups. Al VAR hi haurà Rob Dieperink.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)