Internacional

Arrenca la copa d’Àsia 2019, il·lusió en males dates

Internacional. La copa d’Àsia arrenca avui als Emirats Àrabs i jugadors com Son, en plena ratxa golejadora d’un Tottenham que aspira a tot en la Premier, tenen sentiments enfrontats

Àsia i Àfrica comparteixen el mateix maldecap. Disputen la competició de seleccions al gener, quan totes les lligues estan en marxa. Els Emirats Àrabs són avui l’escenari de l’estrena del campionat asiàtic, sense favorits clars i amb les mirades posades en joves talents que poden fer eclosió. Per als consagrats, com el coreà Heung-Min Son, la pausa és un problema.

Son, de 26 anys, és un jugador clau al Tottenham. Els Spurs són tercers en la Premier League, a sis punts del Liverpool, i el davanter està en ratxa, amb sis gols en els últims cinc partits. En l’únic que no va veure porteria, contra els Wolves, va arribar la solitària derrota entre vuit victòries. El coreà ja es va perdre l’inici de la lliga per disputar els Jocs Asiàtics i ara al gener sant tornem-hi a la copa d’Àsia. “A vegades penso que és una mica trist, però és important per al país. Em sap greu per l’equip, l’entrenador i els aficionats, ja els vaig enyorar al setembre.” El punta asiàtic surt a gol cada dos partits, una xifra que puja quan és titular: vuit en onze duels. I perquè paga el peatge de l’esforç fet als Jocs, on es va penjar l’or i es va estalviar així l’obligació de fer el servei militar, que l’hauria apartat com a mínim dos anys dels terrenys de joc, però que li va costar perdre’s part del campionat anglès i pagar alhora l’esforç amb la selecció. “Espero poder mantenir el meu estat de forma amb la selecció i seguir igual quan torni. Al setembre estava cansat perquè els partits eren cada dos o tres dies. Ara vaig no només a gaudir, sinó a guanyar i agafar més confiança.” El combinat dirigit pel portuguès Paulo Bento debutarà dilluns contra les Filipines dins del grup C, que inclou també la Xina i el Kirguizistan.

L’amfitrió i els candidats

El debut del coreà encarà haurà d’esperar, però la competició arrenca ja avui amb l’amfitrió. L’organitzador ha guanyat el títol en la meitat de les 16 edicions de la copa d’Àsia, però no sembla que el cas es repeteixi enguany amb els Emirats Àrabs. “Estem preparats i no renunciem a res. Volem donar una alegria als aficionats”, afirmava el seleccionador Alberto Zaccheroni, de 65 anys, i que des de principis de la dècada ha optat per la via asiàtica després d’una llarga carrera a Itàlia, en què va passar per tots els grans: Juventus, Inter i Milan. Té una plantilla molt experimentada i d’entrada se les haurà amb l’Índia, Bahrain i Tailàndia, que és considerada la pitjor d’un campionat que ha crescut fins als 24 participants malgrat no anar sobrats de qualitat.

La manca de gol és el maldecap de moltes seleccions i dificulta molts els pronòstics. La Corea de Son, vigent subcampiona i guanyadora dels Jocs Asiàtics al setembre, no ha guanyat des del 1960, però apareix a totes les travesses, com el defensor del títol, Austràlia, la participació dels quals sempre té un toc peculiar. Ara està en ple procés de renovació. Un altre nom és el del Japó, que voldrà repetir la glòria del 2000, el 2004 i el 2011 amb jugadors consagrats com ara Nagatomo (Galatasaray), Oshida (Southampton) o Muto (Newcastle), joves valors com Ritsu Doan (Groningen) i alguna absència de pes com Inui (Betis). La bona actuació en el mundial de Rússia és un bon aval, com li passa a l’Iran, a les ordres de Carlos Queiroz. La copa d’Àsia 2019 arrenca avui als Emirats Àrabs.

DECISIU

6
gols
ha fet Son en els cinc últims partits del Tottenham. N’ha fet 8 en 11 duels de titular.

REINCIDENT

“Em sap greu per l’equip, el tècnic i l’afició. Ja els vaig enyorar al mes de setembre”

A SEGUIR

Corea del Sud, Austràlia, el Japó o l’Iran apareixen com a favorits
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)