Internacional

Qatar va subornar la FIFA pel mundial 2022

Corrupció. The Sunday Times treu documents amb clàusules il·legals que asseguraven a l’organisme internacional 780 milions per triar la seu

L’elecció de Qatar per al mundial 2022 sempre ha anat acompanyada de polèmica i avui The Sunday Times assegura que la FIFA va acceptar pagaments irregulars a l’hora de triar la seu. Els documents del diari anglès apunten a diversos cobraments fins als 780 milions d’euros. Qatar va oferir abonar en secret 356 milions quan faltaven 21 dies per triar qui rellevaria Rússia 2018 com a organitzador, camuflant-ho com a part dels drets de televisió d’Al Jazeera per dos mundials, amb un clàusula que n’assegurava 89 d’extres si Qatar era l’escollida, atribuint-ho a despeses de producció. La proposta viola la normativa de la FIFA que prohibeix que entitats vinculades a una candidatura facin ofertes econòmiques vinculades al procés d’elecció. Al Jazeera pertany a l’emir de Qatar i en els documents hi apareix la firma d’Al-Khelaifi (PSG).

A més, The Sunday Times revela que al tres anys després del primer pagament, el país dels Emirats Àrabs va presentar una oferta de 427 milions per drets televisius, just abans que la FIFA tanqués una investigació de corrupció per l’elecció de la seu del mundial. La policia de Suïssa inclou els documents d’aquesta oferta en una nova investigació, assegurant que tot plegat fa pujar els pagaments de Qatar a la FIFA fins als 780 milions, amb la sospita posada en els drets televisiu, que multipliquen per cinc el preu habitual. L’acord inclou que el pròxim mes l’organisme regulador del futbol rebi un nou pagament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)