Girona

Pinzellades sobre el llibret d’Unzué

Amb una clara influència del Barça, els dos equips que ha dirigit com a primer entrenador, el Numància (10/11) i el Celta (17/18), van destacar per una proposta de joc basada en la possessió de la pilota

“Tenim clar que és un malalt del futbol, que el viu les vint-i-quatre hores i que cuida tots els detalls, controla moltes situacions del joc.” Així va descriure Delfí Geli, president del Girona, el nou entrenador del club, Juan Carlos Unzué, l’escollit per retornar l’equip blanc-i-vermell a primera divisió. El tècnic, de cinquanta-dos anys, que va començar els entrenaments el passat dia 10, iniciarà a l’entitat gironina tot just la seva tercera experiència com a primer entrenador, càrrec que només ha desenvolupat en dues temporades de les tretze en què ha estat vinculat a una banqueta des que es va retirar el 2003, fet que dificulta la missió d’encasellar-lo en un perfil concret de preparador.

Evidentment, la seva sensibilitat futbolística és pròxima a l’escola del Barça, on va jugar-hi dos anys (1988-90), i, sobretot, entrenar-hi durant set cursos (2003-2010), primer formant part de l’equip de Frank Rijkaard i de Pep Guardiola i, després, en tres més (2014-2017) com a segon de Luis Enrique, a qui també havia acompanyat al Celta (2013/14).

Però tot i això, de la seva manera de fer i d’actuar al capdavant d’un grup com a màxim responsable, de la seva filosofia, només es poden treure conclusions de les dues etapes al Numància (2010/11) i al Celta (2017/18). “Dins de la meva idea base, que he anat adquirint, per les experiències que he anat tenint, el que prioritzaré és ser capaç de captar ràpidament on els meus jugadors es troben més còmodes”, va explicar Unzué en la seva primera compareixença com a entrenador del Girona, en un petit esbós que va fer sobre ell mateix. “Necessitem els resultats, els aconseguirem a través d’un bon joc, però jugar bé són moltes coses. Intentarem ser un equip que domini els màxims aspectes del joc, amb i sense pilota, per ser al més camaleònics i forts possible. Si els dominem, tindrem moltes alternatives”, va cloure, intentant desgranar-se, a grans trets.

Número u a la banqueta

Acostumat durant la seva carrera de jugador, en la qual va defensar les porteries, a més del Barça, de l’Osasuna, el Sevilla, el Tenerife i l’Oviedo, a tenir responsabilitat sobre la gespa i a manar, els que el coneixen i han treballat amb ell destaquen de l’Unzué entrenador la formalitat, la dedicació i la mà esquerra, no exempta de caràcter quan cal. Memorable en aquest sentit és l’episodi de blaugrana, la campanya 2016/17, quan va protagonitzar una enganxada amb Neymar després de recriminar al brasiler l’actitud en un entrenament.

“És seriós, treballador i un bon gestor de grups”, va indicar fa uns mesos a aquest diari Óscar López, que aquesta temporada ha exercit com a segon entrenador al juvenil A del Barça i que va estar a les ordres del navarrès al Numància fa nou anys. “Jo també soc el primer d’arribar als entrenaments i l’últim de marxar. Ho vaig aprendre d’ell”, va assenyalar l’ara tècnic. A Sòria, Unzué també va coincidir amb un vell conegut del Girona, Pablo Machín, que va fer-li de segon. “Em va ensenyar molt, sobretot sobre el futbol ofensiu”, va expressar també a aquest rotatiu l’extècnic blanc-i-vermell. “És molt detallista, mesura qualsevol aspecte i no li importa dedicar el temps que calgui a qualsevol tema”, va dir Machín, que també va revelar una anècdota significativa: “Com que va deixar la família a Barcelona tenia tot el temps del món, però no deixava de treballar. A casa tenia un projector i veia molts partits des de la bicicleta estàtica!”

Pel que fa a l’estil, Unzué ha basat el seu futbol en la pilota, en una proposta de joc a través del seu domini, obert a matisos i a alternatives, com va indicar en la seva presentació. “Deia que per defensar bé el primer que cal és atacar bé”, va afegir Machín. “Volia que cuidéssim la pilota, que la tinguéssim i miréssim d’iniciar el joc des del darrere, amb diverses variants”, va assegurar López. I és que el nou inquilí de la banqueta de Montilivi prioritza l’esfèrica sempre, també en el mètode d’entrenament. “Hi ha mil maneres de fer els entrenaments. Nosaltres optem per aquesta, per treballar amb pilota. El principal motiu no és que sigui amè, però si dins del treball el futbolista té aquesta sensació, doncs millor”, va asseverar el seu preparador físic, Rafel Pol, durant l’última etapa al Celta. Precisament, al conjunt gallec va acabar aquella lliga (2017/18) com el cinquè equip amb més possessió de mitjana per partit del campionat (54,4%) darrere del Barça, el Real Madrid, la Real Sociedad i el Betis.

La pilota aturada

Un altre dels punts marcats en vermell en el llibret d’Unzué és l’estratègia a pilota aturada, un aspecte del joc al qual dona especialment importància. Al Barça de Luis Enrique ell n’era l’encarregat i, aterrat en un moment en què l’equip culer patia en aquest tipus d’accions, va aconseguir millorar-ne molt les prestacions tan atac com en defensa. També al Celta va fer-lo créixer en aquest apartat, i el canvi es va notar sobretot ofensivament; l’equip gallec, un conjunt amb greus problemes per generar en aquestes situacions, va acabar com el sisè del campionat que més gols de córner va marcar.

En l’última etapa al Celta, l’equip va ser el cinquè amb més possessió de la lliga
Va jugar-hi dos anys i va formar part de diversos cossos tècnics en deu temporades
És seriós, treballador i un bon gestor de grups, expliquen del preparador
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)