Girona

El gol està ben cobert

El Girona tanca el fitxatge d’Artem Dovbik, el més car de la història del club, que serà la gran referència ofensiva dels de Míchel

Els gironins paguen uns set milions per l’ucraïnès, de 26 anys, que signa contracte fins al 2028

Ja està, el Girona ja té el davanter centre que somiava per agafar el relleu de Taty Castellanos, però amb un afegit: que arriba en propietat. Després de dies de negociacions, els gironins van poder tancar ahir el fitxatge d’Artem Dovbik, de 26 anys, que arriba a Montilivi procedent del Dnipró-1 de la lliga ucraïnesa, amb el qual ha jugat les últimes tres temporades, i signa un contracte de llarga durada de cinc temporades que el vincularà al conjunt blanc-i-vermell fins al 2028. Ha tocat gratar-se la butxaca, ja que el Girona pagarà un traspàs d’aproximadament set milions d’euros, i no li servirà per tenir la totalitat dels drets de l’ariet –sí més de la meitat–: si més no, el conjunt ucraïnès es reservarà part important dels ingressos en una hipotètica futura venda. Però el fet s’ho valia, ja que Dovbik està valorat en uns quinze milions d’euros i el que ha facilitat la seva arribada a Montilivi és el seu desig d’abandonar la lliga ucraïnesa i iniciar una aventura en una lliga més potent.

Dovbik arriba per convertir-se en la figura indispensable de l’equip, encarregada de ser la referència golejadora, amb l’avantatge de tenir sempre un bon complement com Stuani i una plantilla en què el curs passat van marcar dinou jugadors diferents en la lliga. L’ucraïnès, però, és una assegurança en aquest sentit, ja que en les últimes temporades ha mostrat una facilitat per marcar gols envejable, que li ha permès ser el màxim golejador de la lliga ucraïnesa en les dues últimes temporades. Sense anar més lluny, el curs passat Dovbik va ser capaç de marcar 24 gols en els 30 partits de lliga que va disputar, una autèntica barbaritat. A més, va demostrar aquest olfacte golejador també en competició europea, en què aparentment és més difícil, ja que va marcar cinc gols en els set partits de la Conference League que va disputar, i va tancar la temporada amb un total de 29 gols en 39 partits. En el curs anterior, Dovbik va marcar catorze gols en únicament disset partits de lliga, una altra mitjana espectacular. I, per arrodonir-ho, l’ucraïnès arriba amb la punteria afinada, ja que ja ha marcat un gol aquesta temporada, concretament dimecres al camp del Panathinaikòs en el duel de tornada de la fase prèvia de la Champions.

Aquest gran rendiment golejador que Dovbik ha tingut en els últims anys amb el Dnipró-1 és el que ha convençut el Girona per apostar pel seu fitxatge, i també és el que l’ha convertit en una de les figures de la selecció ucraïnesa juntament amb Mudrik i Tsygankov. De fet, la irrupció de Dovbik en el panorama internacional és molt recent, ja que el nou davanter del Girona no va tenir un inici de carrera fàcil. Va debutar molt jove en la tercera categoria del futbol ucraïnès, amb el Txerkassi Dnipró, el club on es va formar, i després va fitxar pel Dnipró, que el va cedir una temporada al Zaria de Moldàvia. Quan va tornar, amb 19 anys, va ser el davanter titular del Dnipró, però després va viure en primera persona els problemes institucionals del club que van provocar un descens administratiu a tercera i la futura desaparició. Això el va dur al futbol danès, de bracet amb el Midtjylland, on va jugar sense gaire fortuna durant tres temporades, amb una cessió de sis mesos al Sonderjyske. L’estiu del 2020 Dovbik va fitxar pel Dnipró-1 –club que agafa el relleu del Dnipró– i a partir de llavors el seu creixement ha estat exponencial, fins avui.

Davanter complet

Amb Dovbik, el Girona vol sumar gols, però el davanter ucraïnès, a banda de dominar tots els registres dins l’àrea, té un perfil que també s’adapta d’allò més bé a les necessitats de Míchel, ja que tot i els seus 189 centímetres d’alçada té la velocitat necessària per desmarcar-se a l’espai i la qualitat suficient per combinar amb els companys. De fet, durant alguns trams de la seva carrera, l’ucraïnès ha arribat a actuar com a extrem dret, i fins i tot com a segon punta. Tot i això, el club encara espera tancar alguna incorporació més al davant, amb un perfil més de banda.

LA FITXA

Artem Oleksándrovitx Dovbik
Txerkassi (Ucraïna) 21/06/1997 (26 anys) Alçada: 1,89 m Posició: Davanter centre
Etapa de formació
Txerkassi Dnipró
Etapa de sènior
2014/15
Txerkassi Dnipró (3a) 21 p. 7 g.
2015/16
Zaria (Moldàvia) 4 p.
2016/17
Dnipró (1a) 21 p. 6 g.
2017/18
Dnipró (3a) 13 p. 12 g.
2017/18
Midtjylland (Dinamarca) 12 p. 1 g.
2018/19
Midtjylland (Dinamarca) 6 p.
2019/20
Midtjylland (Dinamarca) 11 p.
2019/20
Sonderjyske (Dinamarca) 21 p. 2 g.
2020/21
Dnipró-1 (1a) 27 p. 10 g.
2021/22
Dnipró-1 (1a) 18 p. 14 g.
2022/23
Dnipró-1 (1a) 39 p. 29 g.
2023/24
Dnipró-1 (1a) 2 p. 1 g.
2023/24
Girona (1a) ?
Altres
Internacional absolut amb la selecció d’Ucraïna (6 gols en 18 partits). Va debutar el 29/06/21 en la pròrroga de la victòria contra Suècia dels vuitens de final de l’Eurocopa 2020.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)