Girona

Miguel, omnipresent

Miguel Gutiérrez està mostrant la seva millor versió en un inici de curs brillant en què ja ha donat una assistència de gol

El madrileny parteix des del lateral esquerre però en sortida de pilota s’incrusta com a interior i, fins i tot, amplia el ventall fins a la mitjapunta

El Girona està firmant un començament de temporada esperançador. Si bé ja en la pretemporada va deixar un bon gust de boca als aficionats i a tota la plantilla, que això sí afrontaven la competició amb peus de plom, el quatre de sis sumat en les dues primeres jornades confirma que a l’agost l’equip dirigit per Míchel ja rutlla i té clars molts dels conceptes i variants tàctiques que el tècnic de Vallecas demana. Un dels futbolistes que exemplifiquen millor el bon moment de forma i el desenvolupament en una posició diferent és Miguel Gutiérrez, que ja en la fase de preparació va ser un dels jugadors més utilitzats per Míchel i qui més correccions i ordres rebia durant els partits amistosos, el millor banc de proves possible. El lateral esquerre madrileny ha assumit el paper que el curs passat va liderar Arnau Martínez a l’hora d’avançar la seva posició i incrustar-se entre els interiors amb sortida de pilota favorable. Però Miguel va fins i tot més enllà que el seu company al lateral oposat, i és que el radi d’acció és molt més ampli per a l’esquerrà, que s’atreveix a trepitjar zona de tres quarts per enllaçar amb els atacants ja ben bé a la frontal de l’àrea. Generar superioritats numèriques en diferents zones és la clau per tenir possibilitats de fer mal al contrincant; ara bé, l’àmplia zona que ha d’abastar el defensa l’obliga a fer molts quilòmetres cada partit i el desgast brutal li pot passar factura si ha de defensar extrems purs que li exigiran molt.

“Estic encantat de jugar en aquesta posició. De poder connectar amb els migcampistes, de poder anar a l’espai. No és una posició nova, però sí diferent, i crec que si aprenc i milloro el joc en aquesta demarcació serà una eina més que podrem utilitzar quan vulguem”, comentava Miguel Gutiérrez després del partit contra el Getafe a Montilivi, en el qual, arribant per banda esquerra després d’una passada de Daley Blind, va poder assistir amb una centrada al segon pal Stuani per fer el 2-0.

Solucions tàctiques

Míchel ha optat per donar aquests galons a Miguel en detriment d’Arnau Martínez per les circumstàncies que envolten la plantilla. Per la baixa d’Oriol Romeu, traspassat al Barça, per la falta d’un relleu clar en la seva posició i perquè la lesió de Santi Bueno l’obliga a jugar amb David López perfilat a la dreta i Daley Blind a l’esquerra. I precisament la fluïdesa en la sortida de la pilota del neerlandès permet a Miguel abandonar la banda per situar-se d’interior i avançar la posició, en l’inici del joc. “Ens hem intentat adaptar a la baixa d’Oriol Romeu. Som capaços de jugar amb un lateral d’interior com fem amb Miguel o que Yangel Herrera tingui més punts de rematada però a la vegada faci de doble pivot. Perdem joc posant Arnau de tercer central en sortida de pilota però ens hem d’adaptar a la idea que tenim ara amb els jugadors que tenim. Segurament canviarem perquè al llarg del curs anirem veient com es desenvolupen els jugadors”, analitzava Míchel Sánchez. La nova ubicació d’Arnau en la sortida de pilota el priva d’arribar a ratlla de fons o de poder fer bones centrades al cor de l’àrea com tenia acostumats els seguidors.

La nova zona d’influència de Miguel fa que el futbolista hagi generat noves connexions dins del terreny de joc amb els companys. Amb David López, Blind o Aleix Garcia com a iniciadors del joc, que el busquen a ell o a Iván Martín, també amb un paper destacat entre línies, o amb l’extrem i el punta, amb els quals també busca generar passades a l’espai per crear perill. Sobretot en el darrer partit, Savinho va ser un dels aliats de Miguel per la banda esquerra de l’atac, i és que els tres gols de l’equip gironí van arribar per aquell costat amb el brasiler assistint Yangel Herrera en l’1-0 –això sí, amb Aleix Garcia com a protagonista de l’inici de l’acció– i fent la centrada que propicia l’errada de David Soria assistit per Miguel amb una passada a l’espai. “Amb Savinho m’hi trobo molt bé. M’entenc molt bé amb ell, té molta verticalitat i driblatge, i ajuda l’equip a generar joc ofensiu per la dreta i per l’esquerra. Tenir aquesta polivalència a l’equip amb diversos jugadors que poden jugar en altres posicions és important per fer-nos més forts”, sentenciava un Miguel Gutiérrez que no vol aturar-se aquí i que, tret de Blind, que també pot fer de lateral esquerre, no té un relleu 100% natural en la seva posició. Que aguanti i que duri.

Cada temporada que passa al capdavant de l’equip, Míchel introdueix variants tàctiques que fan evolucionar els seus jugadors i trobar l’encaix perfecte a les seves característiques. Sense renunciar als ideals, Gazzaniga enguany sembla que té encara més protagonisme amb els peus que mai, i no el defuig, i amb l’arribada de nous elements a l’equip, la recuperació de lesionats i un nou gir de rosca que segur que ja té a punt el de Vallecas, només es pot ser optimista amb el rendiment d’aquest Girona.

VALENT

Miguel s’atreveix a incrustar-se entre pivots però també a guanyar metres cap amunt

MOMENTANI?

Tenir Blind amb bon toc perfilat a l’esquerra fa que Miguel pugui canviar la posició

SENSE ROMEU

Míchel ha perdut un puntal en la sortida i busca solucions per tenir nitidesa

LES REACCIONS

Estic encantat de jugar allà, de poder connectar amb els migcampistes, de poder anar a l’espai. És una nova eina que podem utilitzar
M’entenc molt bé amb Savinho, té verticalitat i driblatge i ajuda l’equip a generar joc ofensiu
Miguel Gutiérrez
lateral esquerre del girona
La baixa d’Oriol Romeu ens ha obligat a adaptar-nos als jugadors que tenim ara en plantilla
Míchel Sánchez
entrenador del girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)