Aleix enlaira el Barça

Final a quatre de la Champions. Dotze gols del sabadellenc tomben el Kiel i impulsen l’equip blaugrana a la final contra el Kielce en què tindrà la possibilitat històrica de revalidar el títol europeu

Veszprém 35 Kielce 37

TELEKOM VESZPRÉM:Corrales; Omar (4), Nenadic (6), Maqueda (1), Nilsson (1), Ligetvari, Marguc (6), Lauge (8), Strlek (7), Blagotinsek (1), Mahe (1), Ilic, Lekai, Sipos i Cupara (p.s.).LOMZA VIVE KIELCE:Wolff; Vujovic (2), Sánchez-Migallón, Sicko (2), A. Duixebàev (4), Tournat (4), Karacic (5), Kulesh (4), Moryto (8), D. Duixebàev (3), Tharstarson (1), Karalek (2) i Nahi (2).PARCIALS:3-3, 7-5, 10-8, 11-11, 14-13, 18-16; 20-20, 21-23, 24-27, 27-30, 31-35 i 35-37.ÀRBITRES:Hansen i Madsen. Vermella directa per Blagotinsek (34’). Exclusions: Ligetvari (3’ i 53’), Blagontinsek (11’), Maqueda (29’ i 49’) i Sipos (43’ i 46’), per part del Veszprém; i Karalek (12’ i 58’), Sánchez-Migallón (26’), Vujovic (43’) i Gebala (47’), per part del Kielce.COMENTARI:El Kielce de Talant Duixebàev es va convertir en el primer finalista de la Champions després de vèncer el Veszprém (35-37), que haurà de continuar persistint si vol assolir el seu primer ceptre europeu. En la primera semifinal, un festival ofensiu amb 72 gols, hi va haver una part per a cada equip: la primera per al conjunt hongarès (18-16) i la segona per al polonès (17-21).

Kiel 30 Barça 34

THW KIEL:Landin; Ekberg (3, 1 p.), Reinkind (6), Wiencek (7), Weinhold (3), Bilyk (2), Horak –set inicial–; Myrhol (1), Duvnjak (2), Zarabec (3),M. Landin (1), Ehreig (2), Dahmke i Quensted (p.s.).BARÇA:Gonzalo; Aleix (12, 4 p.), Mem (4), Fàbregas (2), Cindric (3), N’Guessan (3), Fernández (3) –set inicial–; Maciel (p.s.), Petrus, Richardson, Janc (2), Ariño (1), Langaro (3), Ben Alí (1) i Alí Zein.PARCIALS:2-2, 5-4, 9-8, 11-11, 15-15, 18-19; 20-22, 22-25, 24-28, 26-31, 27-32 i 30-34. .ÀRBITRES:Nikolic i Stojkovic. Vermella directa a Ben Alí (54’). Exclusions: Weinhold (2’ i 25’), Reinkind (18’ i 35’), i M. Landin (28’), per part del Kiel; i Fàbregas (29’ i 36’), Petrus (36’) i Mem (55’), per part del Barça.PÚBLIC:19.750 espectadors, 400 dels quals seguidors del Barça. El president blaugrana Joan Laporta, en una llotja a peu de pavelló, va encapçalar la directiva blaugrana.

El Barça ha arribat a la festa de final de curs en el millor moment. En un dels millors partits de l’etapa de Carlos Ortega a la banqueta blaugrana, el conjunt català va trencar la maledicció contra el Kiel al Lanxess Arena –havia perdut en les finals del 2010 i el 2020– i avui (18 h, Esport3) estarà en disposició de rematar la que seria una fita històrica; revalidar el títol en la catedral de l’handbol europeu. La que seria onzena Champions blaugrana. L’últim obstacle serà el Kielce de Talant Duixebàev, que prèviament havia superat el Veszprém (35-37). L’equip polonès va superar el Barça en els dos partits de la fase de grups (30-32 i 29-27), però l’equip català ha evolucionat notablement des d’aquell novembre negre. La que havia de ser una semifinal marcada pels porters, Niklas Landin i Gonzalo Pérez de Vargas, es va convertir en una exhibició de recursos i efectivitat de l’extrem sabadellenc Aleix Gómez, que va anotar una sèrie de 12 gols en 13 intents. En tot cas, la pugna a la porteria va ser clarament favorable al defensor del marc blaugrana, que va aparèixer en el moments calents de la segona meitat i va presentar millors números que el seu rival (10 de 36 per un 28% i 6 de 34 per un pobre 18%).

Primer temps anivellat

La primera meitat va ser tremendament equilibrada, amb poca aportació dels porters i amb cap equip capaç d’imposar el seu ritme de joc. Patrick Wiencek, amb quatre gols en menys d’un quart d’hora, feia mal en l’eix de la defensa blaugrana. L’exclusió de Harald Reinkind (17’) i el gol d’Aleix Gómez després d’aprofitar el rebot d’un penal aturat per Niklas Landin va servir perquè el Barça prengués la iniciativa per primer cop (9-10). Carlos Ortega es va jugar la carta de Blaz Janc com a central. Es va guanyar en dinamisme, però es mantenia l’equilibri sobre la pista. També va canviar l’inquilí de la porteria: Leo Maciel en el lloc de Pérez de Vargas. El panorama tampoc va variar i al cap d’uns minuts tornava el titular del marc culer. L’exclusió de Magnus Landin –la quarta per als locals– va impulsar el Barça quan el Lanxess Arena ja estava en màxima ebullició. Aleix Gómez, des de l’extrem –7 gols en la primera meitat–, i Dika Mem –4–, a porteria buida, obrien per primer cop una escletxa de dos gols (17-19). Però Wiencek tornava a aparèixer en l’últim moment per deixar el parcial del primer temps en un ajustat 18-19.

Pas endavant

Després del descans, la inspiració d’Aleix i la tàctica d’atacar amb set jugadors de Filip Jícha van permetre que el Barça ampliés la renda fins al 20-23 després d’un gol del vallesà sense porter. La semifinal pintava bé, però dues exclusions consecutives de Fàbregas i Petrus (36’) van donar aire al Kiel, que no va desaprofitar l’oportunitat de retallar diferències (22-23). Aitor Ariño, des de l’extrem, va impulsar altre cop el Barça, La primera línia blaugrana va afinar la punteria, i els gols de N’Guessan, Cindric i Langaro obrien una màxima renda de 4 gols (23-27) quan encara faltaven més de 16 minuts. Jícha va demanar temps mort i sorprenentment va canviar de porter: L’entrada de Dario Quenstedt per Landin va ser efímera. En tot cas, el Barça agafava embranzida, excel·lint amb defensa i amb un Aleix infal·lible (25-31). Tot anava sobre rodes, però aleshores va arribar la targeta vermella a Youssef Ben Alí (53’) per tallar un contraatac a Dahmke. Gonzalo feia estona que havia aparegut i va frustrar el penal executat per Ekberg. Un canvi antireglamentari va provocar dos minuts d’exclusió a Mem i va tornar a deixar el Barça momentàniament amb dos jugadors menys. Un parell de pèrdues de pilota, amb el Kiel persistint amb els set jugadors, van provocar la reacció del conjunt local, que va escurçar diferències a 3 gols (29-32) encara amb tres minuts i mig de partit. N’Guessan va veure porteria i amb les intervencions de Gonzalo i un nova diana de Janc van rematar la feina (30-34). L’afició germànica emmudia i només se sentien els crits dels 400 valents culers amb l’equip blaugrana amb plena celebració sobre la pista.

ELS PROTAGONISTES

Hem sabut mantenir l’equilibri en la primera meitat i en la segona hem fet una gran defensa i això els ha sorprès
Carlos Ortega

LA XIFRA

Ens espera una final molt difícil contra el Kielce, que ens ha guanyat dos cops aquesta temporada
No miro gaires vídeos, però intento millorar cada dia amb independència del porter que tingui al davant
Aleix Gómez
12
gols
va marcar Aleix de 13 intents. L’extrem català arriba als 94 gols i empata amb Mem al capdavant de la Champions