Barça

Fent punts per al títol

El Barça de Xavi firma 56 punts en els primers 21 partits de lliga, a només dos del rècord de la competició

L’equip es fa fort a domicili i només ha perdut contra el Madrid al Bernabéu

Aquesta temporada, especialment en els primers mesos, quan la Champions estava en l’ordre del dia, s’ha parlat molt de la versió del Barça en la lliga i la versió del Barça a Europa. En la competició estatal, i contra equips de menor bagatge i exigència que els rivals que els culers es van trobar en la fase de grups, els blaugrana s’han mostrat sòlids, eficaços i amb moments de joc molt bons, com la primera part a Vila-real, sotmetent el rival amb una pressió alta i fent circular ràpidament la pilota. L’exemple, l’únic gol del partit: recuperació a zona de tres quarts i deu tocs entre cinc jugadors fins a batre Pepe Reina. A Europa, i com ja ha estat habitual en els darrers anys, s’ha vist un equip poc contundent a les àrees i molt fràgil defensivament, que s’ha vist superat en la segona part de Munic, a casa contra el Bayern o en diversos moments en el doble enfrontament contra l’Inter de Milà. La conseqüència? Eliminats en la fase de grups per segon any consecutiu. Amb l’Europa League i el Manchester United a dos dies vista, bé faria l’equip de Xavi de mostrar la consistència i la fiabilitat que ha demostrat pràcticament en tota la lliga si no vol complicar-se l’existència en un torneig que vol guanyar, especialment després del dolorós adeu del curs passat en la tràgica eliminatòria contra l’Eintracht de Frankfurt, amb un Camp Nou tenyit d’aficionats alemanys.

I és que aquest Barça trepitja amb pas ferm en la lliga i va sumant de tres en tres per mantenir-se en solitari al capdavant de la classificació, posant pressió al Madrid, ara a onze punts, en espera de rebre l’Elx demà a la nit (21 h). Els números que ha aconseguit fins ara el conjunt blaugrana són espectaculars. L’equip haurà fet millors o pitjors partits, haurà patit més o menys o haurà tingut problemes per sentenciar els duels, però numèricament són dades de líder i de campió. 21 jornades després, el Barça suma 56 punts després d’haver guanyat 18 partits, haver-ne empatat 2 i haver-ne perdut tan sols un. A això cal sumar-li els 43 gols a favor, que el converteixen en l’equip més golejador de la lliga, i els 7 encaixats. Una xifra a anys llum de la resta d’equips, ja que el Real Madrid i l’Atlético de Madrid, els dos altres conjunts amb menys gols encaixats, n’han rebut uns quants més: 17.

Registres de campió

Els 56 punts que acumula el Barça ara mateix, estan a l’altura dels millors equips de la història de la lliga. En efecte, si es miren els punts aconseguits després de 21 jornades, l’equip de Xavi s’ha colat en el top 5 de la competició. Un top 5 de color blaugrana. El rècord és de 58 punts sumats, una xifra a la qual van arribar tant el Barça de Guardiola la temporada 2010/11 –la del doblet de lliga i Champions– com el Barça de Tito Vilanova, que va escalar fins als 100 punts la temporada 2012/13, just un any després que ho fes el Real Madrid de Mourinho. El primer any de Valverde, el curs 2017/18, els blaugrana portaven 57 punts després de 21 partits. Ara els de Xavi han igualat els 56 punts que va firmar el primer Barça de Guardiola, el del triplet de la temporada 2008/09.

En tots aquests casos, el Barça va acabar guanyant la competició de la regularitat a final de curs. Si mirem els altres títols blaugrana al llarg del segle XXI, les xifres s’aproximen en alguns casos a l’actual, però en altres hi ha una diferència més destacada. En les dues lligues de Rijkaard (2004/05 i 2005/06), l’equip va sumar 51 i 52 punts, respectivament. La temporada 2009/10 en van ser 55, 50 en la 2014/15, 51 en la 2015/16 i 49 en la 2018/19, l’última lliga que l’equip ha aconseguit guanyar.

Fort a fora

En la competició de la regularitat, el Barça ha mantingut els bons números i el bon rendiment tant a casa com a fora. De fet, l’equip ha sumat més punts a domicili que davant de la seva afició, si bé hi ha jugat un matx menys. Al Camp Nou, els de Xavi hi han disputat 10 partits, n’hi han guanyat 8 i n’hi han empatat 2. A fora, són 11 visites, 10 victòries i una única derrota, en el clàssic. L’única taca en el trajecte immaculat en la lliga. 30 punts de 33 possibles que el converteixen, amb diferència, en el visitant més incòmode que poden trobar-se els equips ara mateix. A més, els blaugrana ja han superat gran part de les visites als estadis més complicats, com ara el Bernabéu, el Metropolitano, el Reale Arena, el Pizjuán, Mestalla, el Villamarín o la Ceràmica. D’aquí a final de curs, San Mamés, Vallecas i l’RCDE Stadium són els tres plats forts a domicili. Tres camps on la temporada passada el Barça no va poder guanyar. Un nou repte i una tasca pendent per a aquests jugadors.

Tampoc sorprèn que el Barça de Xavi tregui bons resultats lluny del Camp Nou. Des que el tècnic de Terrassa va arribar a la banqueta, només ha perdut un partit a domicili en la competició estatal: el d’aquest curs al Bernabéu. La temporada passada, els blaugrana van tancar la lliga amb un balanç de 9 victòries, 8 empats i 2 derrotes fora de casa. Les dues ensopegades van ser amb Ronald Koeman al capdavant de l’equip. La primera al Metropolitano (2-0) i la segona, i que significaria l’estocada definitiva del neerlandès, a camp del Rayo Vallecano (1-0). De fet, aquell Barça no va poder guanyar com a visitant i també va empatar a San Mamés i contra el Cadis. Amb Sergi Barjuan, entrenador pont abans de l’arribada de Xavi, els blaugrana van empatar a Vigo. Ja amb el terrassenc, l’equip va sumar les nou victòries a domicili i va firmar cinc empats més.

DELS MILLORS

Els blaugrana igualen el registre de Guardiola en el seu primer any a la banqueta

CONSTANTS

El curs passat, el Barça no va perdre a fora en lliga des de l’arribada de Xavi
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)