Barça

Un terrabastall futbolístic

La resolució de la justícia europea de donar llum verd a la Superlliga genera un fort impacte

Els impulsors, amb l’empresa A22 i el Barça i el Real Madrid al capdavant, ho celebren, mentre que la majoria d’actors del món del futbol, liderats per la UEFA, s’hi oposen

La data d’ahir estava ben marcada en el calendari del planeta futbol. I és que va ser el dia en què el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es va pronunciar sobre la controvertida Superlliga, la competició europea de clubs impulsada pel Barça i el Real Madrid, juntament amb deu clubs més –Atlético de Madrid, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Juventus, Inter de Milà i Milan– que se’n van anar desmarcant, que pretén desbancar la Champions League. I la resolució de la justícia europea va ser un terrabastall per al món del futbol ja que va donar llum verd al projecte, que estava en punt mort des que la UEFA i la FIFA van amenaçar de sancionar els clubs que hi volguessin participar. D’aquesta manera, el TJUE aplana el camí a la Superlliga en considerar que és il·legal que la FIFA i la UEFA exigeixin autoritzar-la prèviament. El tribunal amb seu a Luxemburg defensa la il·legalitat d’aquesta autorització prèvia perquè esgrimeix que tant l’ens futbolístic mundial com l’europeu estan “abusant de la seva posició dominant” perquè s’han atorgat la facultat de decidir “en quines condicions poden entrar en el mercat empreses potencialment competidores” sense que els criteris siguin “transparents, objectius, no discriminatoris i proporcionats”. A més, el TJUE considera que hi ha “restricció de la competència” en el fet que aquests dos organismes tinguin el “control exclusiu” dels drets d’explotació de les competicions.

Aquesta sentència respon a una demanda presentada per A22 Sports Management, una empresa que és la promotora de la Superlliga, creada per patrocinar i ajudar la competició i que ve a ser la veu del projecte. “El monopoli de la UEFA s’ha acabat. El futbol és lliure. Ara els clubs ja no patiran amenaces i sancions. Són lliures de decidir el seu propi futur”, va assegurar Bernd Reichart, conseller delegat d’A22 Sports Management. “Hem guanyat el dret a competir”, va manifestar.

La resposta de la UEFA

El president de la UEFA, Aleksander Ceferin, va reaccionar a la resolució i es va mostrar crític amb el Barça i el Madrid. “O formes part del sistema o no, mai no hem dit que ningú no en pugui sortir. Alguns volen estar fora del sistema i dins alhora, això no pot ser”, va dir. “No els impedirem que la creïn. Poden fer el que vulguin, espero que tinguin una competició fabulosa amb només dos clubs com més aviat millor”, hi va afegir, irònic, el dirigent del màxim ens del futbol europeu, que també va atacar el format. “Equips com el Girona o l’Atalanta ni tan sols es classificarien. Si això ho qualifiquen com a competició oberta, s’equivoquen”, va dir. La FIFA també hi va dir la seva en un comunicat: “La sentència d’avui no canvia res en realitat”, va afirmar. “Històricament, hem organitzat les millors competicions del món i així serà també en el futur”, va assegurar l’ens presidit per Gianni Infantino.

LES REACCIONS

El monopoli de la UEFA s’ha acabat. El futbol és lliure. Hem guanyat el dret a competir
Bernd Reichart
CEO D’A22 Sports Management
Espero que tinguin una competició fabulosa amb només dos clubs com més aviat millor
Aleksander Ceferin
PRESIDENT DE LA UEFA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)