Barça

Adeus en diferit

La marxa de Xavi. La xocant decisió del tècnic del Barça, que deixarà la banqueta a final de curs, no és habitual en el món del futbol però no és un cas únic

No és habitual que un tècnic abandoni una banqueta sense efecte immediat, com ha fet Xavi Hernández al Barça. És a dir, deixa el càrrec, però després, quan s’acabi la temporada. La feina de l’entrenador sol acabar-se quan el dirigent que mana decideix que ja n’hi ha prou, o bé quan expira un contracte. Tot i això, Xavi no és un cas únic. En l’última dècada hi ha hagut diversos preparadors que a mig curs han anunciat que a final de curs ho deixaven. Cada cas, però, és diferent i la majoria tenen un denominador comú: una etapa més o menys llarga i d’èxit que els ha permès escollir quan dir “fins aquí” i finalitzar la campanya. L’egarenc ho ha fet en unes circumstàncies diferents; fa poc més de dos anys que és al capdavant de l’equip, suma dos títols, la supercopa i la lliga de la campanya passada, i el conjunt passa una crisi futbolística important des de fa mesos.

La decisió, que va comunicar dissabte, va ser impactant i va obrir molts interrogants. Un és com respondrà ara el grup que orienta. Els exemples d’entrenadors que han fet el mateix en els últims anys han deixat palès que l’anunci de la seva marxa no ha tingut una influència especialment negativa en els equips, en alguns casos fins i tot més que positiva. El cas més radical és el de Jupp Heynckes, que el gener del 2013 va dir que deixaria el Bayern a final de curs –el va rellevar Pep Guardiola– i va acabar aixecant el triplet, quan el curs anterior no havia guanyat res. Alex Ferguson (Manchester United), Pep Guardiola (Bayern), Luis Enrique (Barça), Arsène Wenger (Arsenal) i Jürgen Klopp (Liverpool), just abans de Xavi, són altres casos destacats d’adeus en diferit.

Pep Guardiola (Bayern, 2015/16)

Quan va deixar el Barça (curs 2011/12) també va anunciar que plegava a l’abril, i, posteriorment, l’equip va guanyar la copa. En el Bayern, després de tres anys, la seva marxa es va oficialitzar el desembre del 2015 i el conjunt bavarès va acabar aixecant la lliga i la copa (2015/16).

Alex Ferguson (Man. United, 2012/13)

Després de 26 temporades al capdavant del Manchester United, Sir Alex Ferguson va anunciar la seva marxa abans que s’acabés la temporada 2012/13. Va dir-ho quan va guanyar la Premier League, en un curs en què no van cessar les especulacions.

Jupp Heynckes (Bayern, 2012/13)

En la seva tercera etapa al Bayern (2011-13) va anunciar que marxaria quan s’acabés el curs 2012/13, que va acabar de manera triomfal. Després de finalitzar la campanya anterior en blanc (2011/12), va acomiadar-se amb un triplet històric per al club bavarès.

Luis Enrique (Barça, 2016/17)

Amb tot per disputar-se, el març del 2017 va dir que no continuaria la propera temporada i l’equip, que no duia una bona dinàmica, va reaccionar, amb la remuntada (6-1) contra el PSG inclosa. El curs va finalitzar amb la consecució del títol de copa.

Arsène Wenger (Arsenal, 2017/18)

Amb 22 temporades a les espatlles dirigint l’Arsenal, l’abril del 2018 va anunciar que ho deixava quan s’acabés la temporada (2017/18). L’equip ja feia temps que no rutllava i va acabar l’any en blanc, sisè a la lliga, sense copes i a semifinals de l’Europa League.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)