ACB

QUINO COLOM

JUGADOR DEL BÀSQUET GIRONA

“El gran secret és que tots hi estem molt involucrats”

“Porto molts anys entrenant-me i no recordo gaires temporades amb aquest nivell d’intensitat”

“Em sento còmode sent un líder; molta gent pensava que per la meva edat no podria jugar al màxim nivell i s’ha vist que no és així”

Un espai de Girona?
La plaça independència.
Un racó de les comarques gironines?
El Parc de la Devesa
Un restaurant?
El One Sushi Club.
Una habilitat que li agradaria tenir?
Saltar com Yves Pons
Un moment de la seva carrera?
El campionat del món a la Xina
Un entrenador?
El meu pare (Joaquim Colom)
Un company?
Javi Vega
Un somni?
Veure triomfar a les meves filles
Aquest any amb el Girona...
...vibrarem
Tots tres bases tenim una personalitat diferent i ho estem combinant molt bé; Juani és la sorpresa i Ike el fitxatge estrella

Quino Colom Barrufet (Andorra, 1988) compleix la segona temporada a Girona i es pot identificar com una peça important per a l’equip de Salva Camps. A més a més, el base andorrà és el capità d’un conjunt que pot ser líder si guanya el Madrid aquest cap de setmana. Una fita d’alta volada.

Quin gran inici de curs.
És bastant difícil d’entendre si veus que hi ha vuit jugadors nous i amb un entrenador que porta un estil diferent. No hi ha hagut la continuïtat, la cosa rutlla molt bé i estem molt contents. És sorprenent el que hem fet; ha vingut el campió d’Eurocopa i dos partits a fora, un a València. Això estava en poques travesses.
A l’equip se’l veu molt bé físicament.
Sí, ens estem entrenant com animals [riu]. El nivell d’intensitat dels entrenaments és molt alt; porto molts anys entrenant-me i no recordo gaires temporades d’aquest nivell. Tot això ens fa estar a un nivell per sobre de la resta dels equips. Tenim energia fins al final. Agafem l’avantatge quan l’altre equip deixa d’anar al 100%.
Estil molt diferent al de l’any passat. Què els va dir Camps des de bon començament?
Es pot veure des de fora. El joc passa per tenir una bona intensitat i fer esforços sense parar. El que estem fent molt és canvis ràpids, pocs minuts a la pista. Això et permet anar al màxim. Aquest fet fa que més gent s’involucri en el joc de l’equip i que no se centri tot en un o dos jugadors. És el gran secret.
En aquest sentit, es pot veure el base, amb Juani, Ike i vostè?
Tenim un joc on hi ha dos bases que juguem molta estona. El fet de tenir dos dominadors de pilota ens dona molta creació d’oportunitats i bons tirs. Juani és una sorpresa perquè ve de la LEB i ha debutat amb serenitat i galons. L’Ike és un dels fitxatges estrella i està complint, és físic, anotador i vertical. Tots tres tenim personalitats diferents i ho estem combinant molt bé.
Arriben molt bé als últims quarts, sobretot mentalment.
És molt important el que has dit: mentalment. Hi ha altres equips que es poden rendir, i nosaltres hem pogut remuntar 14 punts a fora. Hi arribem molt bé físicament, i es nota. Esperem que aquesta energia es pugui prolongar i millorar-la. Tenim mentalitat guanyadora en els finals de cara o creu.
A Granada va igualar, en l’últim quart, la seva màxima valoració a l’ACB (28).
Sí, no passo d’allà, ja és el quart cop que la igualo [riu]. És anecdòtic, va ser important, com a València, vaig tenir un bon paper exercint de líder. Porto molts anys jugant a bàsquet i també a l’ACB; l’últim dia, però, no vaig jugar els últims 4 minuts, l’equip competeix bé.
El Girona també ha adquirit un caràcter defensiu diferent.
Totalment, tenim una defensa molt activa i agressiva, intentem no parar mai i puntejar tots els tirs. L’activitat està sent molt bona i ens permet córrer, que és l’objectiu que tenim en atac, fer bones transicions.
L’estan sorprenent els fitxatges: Sergi, Pons, Susinskas...?
Com he dit, un dels secrets d’aquest inici, en comparació amb l’estiu, és que hi ha més gent involucrada. Fa que siguem un equip molt més perillós, cadascú ens dona el seu granet de sorra...
És difícil no pensar en l’espectacularitat d’Yves Pons.
Les jugades que fa són espectaculars. He jugat amb gent molt física i no recordo esmaixades i taps així. És un portent físic. Es poden comptar amb els dits d’una mà els jugadors com Pons. Fa temps vaig jugar amb Latavious Williams, però crec que Pons ho és més. Un portent natural.
Es troba en un dels seus pics?
Estic en un bon moment, però no dels millors de la meva carrera. Ara penso en Kazan o Bilbao. Et podria dir que el segon millor a l’ACB, tot i que el més important és l’equip. Venia a buscar regularitat i a establir-me en la lliga. Esperem continuar així i aspirem a coses més importants. No m’agrada parlar del meu prime, però és veritat que amb l’edat que tinc molta gent s’esperava que no podria jugar al millor nivell, i s’ha demostrat que sí.
És el segon màxim assistent de la lliga: 7 de mitjana.
Això és una cosa a la qual ja estic més habituat. Amb el sistema que tenim de joc, i els companys que faciliten la feina, sobretot amb els pick and roll, em fan funcionar millor i tenir més llibertat. Al cap i a la fi, el més difícil ho fan ells, que és anotar.
L’hem vist molt proper a Ike, fins i tot a les xarxes. Com és com a persona?
Tenim bona química. A vegades juguem dos bases junts, i és un noi molt alegre, positiu i enèrgic. És una gran oportunitat per a ell una lliga com l’ACB i demostrar que pot jugar en un gran nivell. Ens està ajudant i s’està deixant ajudar. Ell lidera l’energia de tot l’equip.
Sense Taylor o Gasol, se sent un líder d’aquest equip?
És el paper que haig de tenir dins i fora de la pista. Soc el que porta més anys jugant a bàsquet i hi ha molts debutants en la lliga. Tenir algú amb qui guiar-se sempre és bo, i vull ajudar amb el que sigui. La química hi fa molt, i estic en un paper en què em sento còmode.
La relació de l’equip va més enllà de la pista?
És veritat que hem fet activitats fins i tot amb entrenadors. És molt important que anem fent coses més enllà del treball, per riure una mica. És bàsic i ho he fet durant tota la meva carrera. Els anys que m’ha anat millor, és quan hi havia més química amb l’equip fora dels terrenys de joc.
I ara ve el Madrid, el líder.
Aquí la gent va gaudir molt del primer partit a casa, tant de bo podem repetir el mateix i que se’n vagin orgullosos quan acabi el matx. El nivell d’energia l’hem de mantenir i augmentar-lo. És un dels tres millors equips d’Europa. Ens hem de fer forts a Fontajau i mirar de continuar amb la ratxa.
Li sorprèn el fet que s’hi juguin el lideratge?
Amb els partits a fora i amb l’exigència que hem tingut, era molt difícil de plantejar que començaríem amb tres triomfs i amb els dubtes de la pretemporada. És clar que l’inici és molt poc esperat per molts.
La pressió pot jugar un paper clau en el partit?
No ho crec. La pressió, per part nostra, no és tan alta contra el Madrid. Al final, la gent compta que pots arribar a perdre. Nosaltres, però, ens volem fer durs aquí i guanyar. La gent s’ha de sentir orgullosa.
Com se li ha de jugar al Madrid?
Amb l’energia que estem mostrant, ens pot anar molt bé. Ells tenen molta rotació, però no estan acostumats a córrer tant. Crec que el rebot serà molt important, ens dona moltes oportunitats de fer el nostre joc, i ells són un equip molt gran i físic. Normalment ho controlen bé. Quan tenen tirs oberts, agafen avantatges elevats, s’han de minimitzar aquests moments.
I tot amb la baixa de Juani?
El Juani està pendent de si pot arribar o no. Pot ser una baixa important perquè està jugant a un molt bon nivell, amb moltes opcions d’atac. Esperem que si està de baixa sigui per poc temps. Ha de disfrutar del moment.
Si sent a parlar de copa, en què pensa?
És molt bonic. Millor que estar parlant d’això que no pas del que parlàvem l’any passat. La il·lusió de la gent és una cosa bonica i que no volem tallar. Encara ens queda molt lluny, però la feina s’està fent bé, i si es parla d’això és que l’equip està en un bon camí. L’esperança sempre és bona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)