La semifinal perfecta

Waterpolo. L’equip espanyol fa un partit excels contra Grècia i lluitarà pel quart or europeu amb els Països Baixos, vencedors contra Itàlia (7-6)

Espanya 13 Grècia 5

ESPANYA:Terré; Piralkova (1), Espar (1), Ortíz (2), Nona (1), Crespí (1), E. Ruiz (1), Peña (1), Forca (3), Camus (1), Maica (1), Leiton i Ester.GRÈCIA:Diamantopoulou; E. Plevritou, Chydirioti, Eleftheriadou, M. Plevritou, Xenaki (3), Asimiaki (1), Patra, Ninou, V. Plevritou, Giannopoulou (1), Elliniadi i Stamatopoulou.PARCIALS:4-1, 1-1, 4-1 i 4-2.

El guió semblava escrit i Espanya i els Països Baixos pugnaran demà (20.30 h, Teledeporte) pel tron continental a Eindhoven. Sis mesos després de la final del mundial de Fukuoka, amb victòria oranje en els penals, els dos equips es tornaran a veure les cares amb l’hegemonia europea en joc. El conjunt neerlandès, que exerceix com a amfitrió, té cinc títols al seu palmarès, mentre que l’espanyol n’ha guanyat tres, però els ha obtingut en les quatre últimes edicions. Si Espanya, amb tretze catalanes i dues madrilenyes, va tenir la semifinal somiada contra Grècia (13-5), els Països Baixos van patir de valent i no van poder cantar victòria contra la combativa Itàlia fins a l’últim instant (7-6).

L’equip de Miki Oca va completar un partit rodó en totes les facetes del joc i va deixar Grècia sense capacitat de reacció. La solidesa i la solidaritat defensiva, amb una Martina Terré gegant sota els pals, i el joc coral en atac, amb tretze gols repartits entre deu jugadores de camp van ser els arguments de les vigents campiones, que van marcar territori des de l’inici.

De principi a fi

En el primer atac grec, Athina Giannopoulo va sorprendre la defensa espanyola en transició, però la resposta de les d’Oca va ser demolidora. Amb grans intervencions de Terré a la porteria i un joc molt directe, les defensores del títol van replicar a partir de les seves canoneres. Elena Ruiz, de penal, Judith Forca, en superioritat, i Anni Espar i Isa Piralkova amb llançaments ben col·locats van tancar el primer quart amb un parcial de 4-1. El segon quart va ser un combat molt intens i físic. Les defenses s’imposaven al joc d’atac i es va resoldre amb un exigu 1-1. Nona Pérez, des de l’extrem, va marcar el 5-1 i el conjunt grec trencava la sequera (13:13 sense anotar) amb un gol en superioritat d’Eleni Xenaki (5-2).

Després del descans llarg, l’equip espanyol va deixar el partit pràcticament sentenciat amb un parcial idèntic al primer quart (4-1). Amb una defensa activa i amb moltes ajudes i un atac molt efectiu en les superioritats (3 de 4), el conjunt d’Oca arribava al tram decisiu amb 6 gols de renda (9-3). Forca, per partida doble, Bea Ortiz i Camus van ser les golejadores del tercer quart. Tot i que el partit estava encarrilat, el conjunt hispà no va abaixar la guàrdia i es va apuntar també l’últim parcial (4-2) amb gols de Maica, Crespí, Ortíz i Pili Peña.

Romania, rival de l’equip de Martín en quarts

Mentre la selecció femenina aplanava el seu camí a la final d’Eindhoven, el combinat masculí coneixia el seu rival en els quarts de final de Zagreb. Romania va vèncer clarament Geòrgia (18-11) i es convertirà en l’últim obstacle dels de David Martín per accedir a la pugna per les medalles. El partit es disputarà aquesta tarda (16.30 h, TdP), amb el conjunt espanyol com a gran favorit. Ahir Romania va prendre la iniciativa des del primer quart (5-1) i va tenir en Georgescu (5 gols) i Colodrovschi (4) els seus principals referents ofensius.