Ciclisme

Els segons seran els primers

L'australià Porte (Sky) es va assegurar el triomf final en mantenir la diferència a Montjuïc

El murcià Valverde (Movistar) va celebrar la tercera victòria d'etapa i va passar de quart a segon al davant de Pozzovivo i Contador

Richie Porte no era la primera opció dels Sky en la Volta ni s'ha embutxacat cap etapa en la 95a edició de la cursa catalana que va acabar ahir a Barcelona. Però el corredor de Tasmània establert a Mònaco va succeir el català Joaquim Rodríguez en el palmarès i es va convertir en el tercer ciclista de fora d'Europa a adjudicar-se la cursa catalana, que es va mantenir oberta i incerta fins als últims metres. De tota manera, l'australià, que s'havia iniciat en l'esport com a triatleta i que als 21 anys es va centrar en el ciclisme, figurava en les travesses inicials de fa una setmana a Calella per la qualitat, pel palmarès i perquè poc abans de desembarcar a Catalunya havia exhibit un bon estat de forma que li havia permès guanyar la seva segona París-Niça.

En canvi, el britànic Chris Froome, que havia arrencat el curs explosiu i enduent-se el duel amb l'espanyol Alberto Contador (Tinkoff) en la Vuelta a Andalusia i que partia com un dels favorits, s'ha mostrat lluny del seu màxim rendiment i en la tercera etapa va cedir la condició de líder a Porte en una jornada sense complicacions aparents excepte l'alt dels Àngels. L'australià, suficientment experimentat i bregat per assumir responsabilitats, va respondre. L'endemà, en la jornada d'alta muntanya, va ocupar la segona posició, al darrere del nord-americà Tejay van Garderen (BMC), que per segon any consecutiu es va imposar en l'etapa reina, i va obtenir un avantatge mínim respecte a la resta de favorits que al final va ser determinant. Tot i això, encara no figurava al capdavant de la general, honor reservat al belga Bart de Clercq (Lotto Soudal), el darrer dels tres escapats del primer dia que vestia el mallot de líder –abans ho havien fet el polonès Maciej Paterski (CCC) i el francès Pierre Rolland (Europcar)–. Porte va accedir al primer lloc a Valls divendres gràcies a la bona feina dels seus companys, els mateixos que s'han encarregat de blindar-lo els dos últims dies.

La defensa a Montjuïc

Ahir, en la darrera i decisiva jornada, al circuit de Montjuïc, l'australià va obrar amb serenor i cames. I, ben resguardat pel seu equip, una autèntica selecció mundial de primer ordre, va poder conservar l'escassa diferència al capdavant de la general. El mateix Porte havia avisat que la principal amenaça era Valverde, tercer en discòrdia en la lluita final perquè es trobava a setze segons, mentre que tenia l'italià Domenico Pozzovivo (AG2R) i Contador a cinc i set segons, respectivament. Però el murcià, també ben acompanyat pels Movistar, va avisar de les seves intencions en esprintar i sumar dos segons de bonificació en l'esprint intermedi de Sant Vicenç dels Horts (km 30). Poc abans que l'espanyol David Arroyo (Caja Rural), el colombià Walter Fernando Pedraza (Colòmbia) i el polonès Marek Rutkiewicz (CCC) comencessin una aventura que es va acabar a una vintena de quilòmetres de l'arribada. Aleshores, Valverde va aprofitar el tram més exigent del circuit de Montjuïc –poblat d'espectadors, que van oferir una esplèndida estampa final de la cursa a Barcelona– per intentar eixugar els catorze segons que encara el distanciaven de Porte. Però ni el vent ni la fortalesa dels rivals el van deixar marxar gaire lluny.

A continuació, l'irlandès Dan Martin (Cannondale-Garmin), vencedor fa dos anys de la general, va provar sort. Però, després de rodar avançat uns metres, se li van acabar les forces a la mateixa línia d'arribada. Valverde va tornar a deixar clar que s'havia llevat amb forces i ganes de protagonisme: va ser el més ràpid en l'últim esprint de la Volta i va celebrar la tercera victòria d'etapa aquest 2015, amb la qual iguala el registre de l'any passat de l'eslovè Luka Mezgec (Giant), que enguany ha passat per les carreteres catalanes sense destacar.

Els deu segons de bonificació van permetre a Valverde passar de la quarta a la segona posició i desbancar del podi Contador, que ahir no es va deixar veure, adolorit després de la caiguda de dissabte. Pozzovivo va perdre un lloc i va acabar tercer. El triomf de Porte, candidat al Giro junt amb Contador i altres rivals que ha tingut a Catalunya, manté alt el llistó del palmarès de la prova catalana.

7a etapa
1r A. Valverde (Movistar)
2:47.33
2n B. Coquard (Europcar)
m.t.
3r S. Chernetski (Katuixa)
m.t.
4t J. Pantano (IAM))
m.t.
5è R. Hardy (Cofidis)
m.t. 6è J.J. Rojas (Movistar))
m.t.
7è R. Uran (Etixx)
m.t.
8è D. Pozzovivo (AG2R)
m.t.
9è R. Valls (Lampre)
m.t.
10è G. Brambilla (Etixx)
m.t.
11è W. Barguil (Giant)
m.t.
12è W. Kelderman (LottoNL)
m.t.
13è G. Caruso (Katuixa)
m.t.
14è G. Preidler (Giant)
m.t.
103è D. de la Cruz (Etixx)
a 6:10
General
1r R. Porte (Sky)
27:42.57
2n A. Valverde (Movistar)
a 0:04
3r D. Pozzovivo (AG2R)
a 0:05
4t A. Contador (Tinkoff)
a 0:07
5è R. Uran (Etixx)
a 0:18
6è F. Aru (Astana)
a 0:27
7è D. Atapuma (BMC)
a 0:33
8è R. Valls (Lampre)
a 0:43 9è W. Kelderman (LottoNL)
a 1:09
10è D. Martin (Garmin)
a 1:35
11è J. Pantano (IAM)
a 2:16
12è S. Pardilla (Caja Rural)
a 2:33
13è J.E. Chaves (Orica)
a 2:35
93è D. de la Cruz (Etixx)
a 1.04:47
Muntanya
1r T. Danielson (Cannondale)
88 pts
2n J. Herrada (Movistar)
53 pts
3r R. Porte (Sky)
44 pts
Joves
1r W. Kelderman (Lotto)
27:44.06
2n W. Barguil (Giant)
a 2:29
3r D. Teuns (BMC)
a 33:19
Esprint
1r L. Mas (Caja Rural)
11 pts
Equips
1r BMC
91:34.35
2n Sky
a 1:46
3r Cannondale-Garmin
6:44
Catalans
1r D. de la Cruz (Etixx)
31:35.17
UCI World Tour
1r R. Porte (Sky)
303 pts
2n G. Thomas (Sky)
184 pts
3r D. Pozzovivo (AG2R)
136 pts
4t R. Uran (Etixx)
133 pts
5è A. Kristoff (Katuixa)
133 pts
6è A. Contador (Tinkoff)
114 pts
7è R. Dennis (BMC)
114 pts
61è J. Rodríguez (Katuixa)
4 pts
74è M. Soler (Movistar)
1 pts

Mejía i Buenahora, els precedents

Richie Porte és el primer ciclista australià a figurar en el palmarès d'honor de la prova catalana. A més, es va convertir en el tercer corredor de fora d'Europa a lluir el mallot de líder de la general en el podi de Barcelona. En les 94 edicions anteriors, només dos colombians havien guanyat la Volta. El 1993 ho va aconseguir Álvaro Mejía i, cinc anys després, Hernán Buenahora va seguir els seus passos. La resta de vencedors de la cursa catalana tenen DO europea.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)