Editorial

L’EDITORIAL

L’esport també ha de ser implacable amb Rússia

La intolerable ofensiva militar de Rússia sobre Ucraïna demana una resposta ràpida però pensada, contundent però estratègica i, sobretot, funcional i resolutiva. En un moment de tanta gravetat, l’esport ha de ser un element més per fer-li entendre a Vladímir Putin, –el responsable últim d’haver portat la guerra a Europa en ple segle XXI– que passar-se per l’arc del triomf tot el dret internacional i a l’escalada imperialista que ha emprès ha només els espera l’aïllament absolut de Rússia i la pobresa de la gent que ara idolatra l’oligarca que els ha fet recuperar el vell orgull soviètic i que li anirà girant l’esquena si no té prou rubles per gastar tot el petroli, cremar tot el gas i menjar-se tot el blat que produeix el gegant euroasiàtic.

Les organitzacions responsables de l’esport mundial no poden tenir cap temptació de defugir problemes i mirar cap a una altra banda, com si no anés amb elles. S’han d’arrenglerar amb les anunciades sancions sense precedents que s’esperen a partir d’aquesta tarda. La UEFA es reuneix demà però no hauria de donar per acabada la feina simplement reubicant partits en zones de conflicte. Seria una manera tristíssima d’afrontar una crisi que des de les guerres dels Balcans no té precedents al Vell Continent, amb la diferència que ara l’agressor és una superpotència.

UEFA, Eurolliga, EHF, LEN, lligues professionals... totes les organitzacions s’han d’anar plantejant un escenari de competicions sense equips russos, sense propietaris russos. No s’hi val a titubejar, perquè la llibertat dels pobles i les persones ha de ser sempre el bé més preuat. Tot el que siguin tremolors de cames i preteses conciliacions serà donar ales a la tirania de Putin i avalar més expansions per la força.

L’esport pot ser i ha de ser un vehicle per transmetre que fins aquí hem arribat. No es tracta d’anar contra el Chelsea, l’Arsenal, el Bornemouth o el Mònaco. Es tracta de revertir l’engany de Putin als seus propis ciutadans per justificar una invasió en tota regla. I l’enuig d’Abràmovitx, Usmánov i companyia pot ser un magnífic aliat. És hora de saber si fins on s’està disposat a arribar... o a cedir davant l’ús de la força dels sàtrapes. Avui Putin, demà...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)