Un mur forjat en bronze

Waterpolo. La selecció espanyola deixa Sèrbia sense veure porteria durant més de divuit minuts i acaba el mundial de Fukuoka en el tercer graó del podi

Sèrbia 6 Espanya 9

SÈRBIA:Mitrovic; Radulovic, S. Rasovic (3), Randelovic, Lazic, Milojevic (2), Drasovic, Jaksic (1), Jankovic, Ubovic, Vucinic, Martinovic i Misovic.ESPANYA:Lorrio; Munárriz (1), Granados (3), Sanahuja (1), De Toro, Larumbe, Famera, Cabanas, Tahull (1), Perrone (2), Mallarach, Bustos (1) i Aguirre.PARCIALS:3-3, 2-3, 0-2 i 1-1.ÀRBITRES:Ohme i Colombo.

El grup de David Martín continua abonat al podi. Es va aixecar de la dolorosa derrota en les semifinals contra Hongria (12-11) i va tombar el combinat de Sèrbia, vigent campió olímpic, per sumar la seva tercera medalla consecutiva en un mundial: plata a Gwangju 2019, or a Budapest 2022 i bronze a Fukuoka 2023. L’equip espanyol, amb vuit jugadors catalans, va forjar la medalla de bronze en la segona meitat, en què va aixecar una autèntica muralla en defensa per deixar el rival sense anotar durant més de 18 minuts. De fet, el porter del CN Sabadell Edu Lorrio, que ahir va ser l’encarregat de guardar la porteria en substitució d’Unai Aguirre, va ser escollit el jugador més valuós, amb un total de 13 aturades i un 68% d’encert.

L’exjugador de l’Atlètic Barceloneta Strahinja Rasovic, màxim golejador del torneig amb 26 dianes, va deixar la seva targeta de presentació en la primera superioritat sèrbia. Va ser l’únic moment en què el conjunt d’Uros Stevanovic va portar la iniciativa. El conjunt hispà va replicar immediatament amb els gols d’Álvaro Granados i Alex Bustos, també en home de més. El partit va entrar en una fase d’intercanvi de gols que s’allargaria fins al segon quart. Just abans del descans, Granados va desfer l’equilibri amb un gol de penal, provocat per Roger Tahull des de la boia (5-6).

La tendència de domini espanyol es va reforçar després de la represa. El conjunt de David Martín, amb grans intervencions de Lorrio sota pals, va fer un pas endavant en defensa i va sorprendre el rival a còpia de transicions. Munárriz, amb un llançament ràpid, i Perrone, en un contraatac ben assistit per Larumbe, van segellar un parcial de 0-2 que deixava el resultat en 5-8 abans d’entrar en el quart definitiu. L’últim període transitava sense gols fins que Perrone va deixar anar al braç i va signar el 5-9 per l’escaire que suposava pràcticament la sentència, a 2:41 del desenllaç. El mateix Perrone, en pròpia porta, va marcar el definitiu 6-9 en una acció desafortunada en què la pilota va rebotar en els caps de Lorrio i del capità abans d’introduir-se a la porteria. Vuk Milojevic havia estat el protagonista de l’últim llançament amb carambola final. Durant més de 18 minuts –des del 5:24 del segon quart– l’equip serbi havia estat incapaç de tombar la muralla hispana. Tota una exhibició dels recursos defensius del conjunt de Martín.

Hongria, campiona

Com la final femenina, el títol masculí es va resoldre des de la tanda de penals. Grècia i Hongria van arribar empatats a 10 al límit del temps reglament i des del punt fatídic el conjunt magiar, el botxí de l’equip espanyol a semifinals, va estar més encertat (4-3).

Perrone, en el set ideal

Pel que fa als guardons individuals, a més de Rasovic com a màxim golejador, l’hongarès Zalanki va ser escollit jugador més valuós del mundial i el grec Zerdevis, millor porter. Felipe Perrone, que ja havia jugat el mundial de Fukuoka 2001 amb el Brasil, quan només tenia quinze anys, va formar part del set ideal, ara que en té 37. El jugador mariner va rebre també el guardó com a millor jugador del 2022.

LES REACCIONS

Ens hem aixecat després d’una derrota molt dura contra Hongria; ens servirà d’aprenentatge
David Martín
La clau del nostre joc és la defensa. Si funciona, mantenim el nostre ritme de joc i som molt més competitius