Barça

L’ombra brasilera

Vitor Roque és el 45è brasiler que juga en el Barça: n’hi ha que han brillat, d’altres han passat amb més pena que glòria

Els Romário, Ronaldinho i Neymar van deixar una empremta que el ‘Tigrinho’ ha d’obviar: és un jugador diferent i només té 18 anys

El Brasil, la samba. Alegria i diversió. Sempre s’ha dit que els futbolistes brasilers transmeten això sobre la gespa. Si més no, a tots els culers els ve al cap un tal Ronaldinho. Un jugador que mai amagava el somriure, ni tan sols quan perdia una pilota o errava un gol. De fet, l’estrella del Barça de Rijkaard –abans de l’explosió de Messi– va tornar també l’alegria al barcelonisme després d’uns anys de penes. Amb ell, dues lligues i una Champions, entre altres títols. Els futbolistes brasilers tenen quelcom especial. Criden l’atenció i atrapen. És un dels mercats estrangers que més genera i atrau a Europa, sobretot quan es tracta de les joves perles. Vitor Roque és una d’elles. Als seus 18 anys, el davanter fa el salt al Vell Continent a través del Barça. Serà el 45è brasiler que vesteix la samarreta blaugrana. Sempre que el club en fitxa un, tothom recorda aquells que van brillar al Camp Nou. N’hi ha uns quants, és cert, però també hi ha hagut fitxatges que han acabat fracassant a Barcelona.

L’historial

El primer brasiler que va tenir un impacte a Barcelona va ser Evaristo de Macedo. Venia del Flamengo i va vestir la samarreta del Barça durant cinc temporades, amb un total de 237 partits i 181 gols. Una xifra més que rendible. A més, va aixecar dues copes de Fires, dues lligues i una copa d’Espanya. Enfocant-nos només en la part ofensiva, migcampistes o davanters –hi ha defenses com ara Alves i Belletti que han estat importants–, el següent gran emblema va ser Romário. Per al record, entre molts d’altres moments, la cua de vaca a Alkorta en un clàssic. El seu pas pel club va ser força efímer, però suficient per meravellar.

Posteriorment, els Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho i Neymar s’han erigit en els brasilers que més han marcat el barcelonisme. Els dos últims, d’una forma explosiva. Jugadors que van ser determinants perquè el Barça tornés a regnar a Europa els anys 2006 i 2015, però que van acabar-se molt ràpid. Ronaldinho només va regalar tres temporades realment bones fins que va començar a arrossegar problemes físics i va iniciar el traspàs de poders a Leo Messi. Neymar va deixar-se convèncer pel seu entorn i pels diners del PSG. Avui en dia encara es penedeix d’haver marxat i ha desitjat tornar al Barça en més d’una ocasió.

Qui sap si la voluntat que cada brasiler que passés per Barcelona fos com ells ha acabat passant factura, però són diversos els jugadors que han arribat al club amb unes expectatives molt altes i no han acabat brillant en el Barça. És el cas de Geovanni, Coutinho, Malcom i Arthur Melo. L’últim brasiler en aterrar al club abans de Vitor Roque va ser Raphinha, que ara compartirà vestidor amb el seu compatriota. El Barça va pagar 65 milions al Leeds per ell l’estiu passat. Fins ara, no ha ofert la seva versió més regular, si bé va marcar gols importants en la consecució del títol de lliga passat. Jugador de llums i ombres.

Vitor Roque ha d’obviar tot referent i no fer cas ni dels cracs, ni dels que han marxat per la porta del darrere. No és Ronaldinho o Neymar, però tampoc ha de tenir la mala sort d’un Malcom o un Coutinho. Ell és un altre i només té 18 anys. Tot un món per créixer. Una història diferent per escriure. El temps dirà si deixa empremta o no a Barcelona.

PIONER

El primer brasiler que va tenir un impacte en el Barça va ser Evaristo de Macedo

FUTUR

Raphinha, amb qui ara compartirà vestidor, està sent irregular
Vitor Roque té tot un món per créixer i una història diferent per escriure
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)