Barça

Ferran val per tres

El Barça, impulsat pel ‘hat-trick’ de Ferran, el desequilibri de Lamine Yamal i l’aparició oportuna de João Félix, conquereix el Villamarín i resol una situació límit i un partit que s’havia complicat per una desconnexió letal de tres minuts

Betis 2 Barça 4

BARÇA:Iñaki Peña, Koundé, Araujo, Pau Cubarsí (João Félix, 81’), Balde, De Jong, Gündogan, Pedri (Fermín, 71’), Lamine Yamal, Lewandowski (Vitor Roque, 63’) i Ferran. BETIS:Rui Silva, Bellerín, Pezzella, Sokratis, Abner, Cardoso (Sergi Altimira, 73’), Marc Roca, Luiz Henrique, Isco, Assane Diao (Fekir, 46’) i Willian José (Borja Iglesias, 46’). GOLS:0-1 (21’) Ferran. 0-2 (48’) Ferran. 1-2 (56’) Isco. 2-2 (59’) Isco. 2-3 (90’) João Félix. 2-4 (90’+2’) Ferran.ÀRBITRE:Gil Manzano (comitè extremeny). T.G.: a Abner, De Jong i Vitor Roque.PÚBLIC:53.288 espectadors al Benito Villamarín.

Xavi va desvelar dissabte que a l’estiu Ferran Torres li havia enviat un missatge carregat de bons propòsits de cara al seu rendiment individual per a aquesta temporada 2023/24. No va fer públic el contingut literal d’aquell text, però sí el fons. Un missatge guanyador, ple d’energia positiva. Aquelles paraules de Ferran es van traduir ahir en fets. Primer hat-trick seu amb la samarreta del Barça. També l’assistència a João Félix en el tercer gol. Partidàs del de Foios. El trofeu MVP del partit va ser per a Isco –coses de la vida–, però la glòria va ser per a Ferran. La seva gran actuació va rescatar el Barça al Benito Villamarín i va treure l’equip de l’embolic en què s’havia posat ell sol després de deixar-se igualar un 0-2 en només tres minuts, quan el Betis semblava mort. Desconnexió letal entre el minut 56 i el 59. Tres minuts de curtcircuit. Això és el que va trigar el Betis de Pellegrini a empatar un partit que el Barça havia sabut encarrilar i que gairebé engega a rodar si no arriba a ser pels tres gols de Ferran i per l’aparició oportuna de João Félix en el minut 90, entrant des de la banqueta. Màgica definició amb l’exterior de la bota del portuguès per resoldre una situació límit. Molt talent en el colpeig. L’acció l’hauria pogut firmar el seu compatriota Ricardo Quaresma, que va passar de puntetes per can Barça, però que tenia aquest tipus de colpeig molt interioritzat i l’executava amb genialitat, i va deixar algunes bones fotografies per al record.

El Barça va fer un bon partit a Sevilla, però es va equivocar a partir del 0-2. Va fer un pas enrere i va pagar l’autocomplaença. Aquest equip, per la situació actual, no es pot permetre desconnexions com la d’ahir al Villamarín. Va acabar sortint cara, però hauria pogut sortir creu. Va ser el Barça qui va deixar créixer el Betis en el partit, un Betis liderat per un Isco que als seus 31 anys és el motor de l’equip. Aquest Betis ha perdut el talent de Sergio Canales, però ha guanyat la màgia d’Isco. Més enllà dels seus dos gols, va fer ballar un dia més l’equip al seu ritme.

Ferran venia de marcar ja a Salamanca en la copa i ahir va colpejar tres cops més. Els dos primers gols van ser d’oportunista. El seu mèrit va ser intuir què passaria i ser al lloc oportú en el moment indicat. En el 0-1 va rebre la passada de la mort de Pedri i en el segon va caçar dins l’àrea la pilota refusada prèviament pel pal després d’una enorme acció de Lamine Yamal per la banda. El seu tercer gol va arribar en una cavalcada al contraatac, amb el Betis ja bolcat a la desesperada buscant un 3-3 que no va arribar. Lamine Yamal li va fer la passada i Ferran, després de la cursa, va acabar picant la pilota per damunt de Rui Silva amb subtilesa. Tan importants van ser els tres gols com la paret amb João Félix en el 2-3. El valor d’una assistència en un moment crític.

Ferran va estar encertat en la culminació, João Félix va estar vital en l’aparició final i Lamine Yamal va estar senzillament magnífic en el desequilibri. Els tres noms propis del partit del Barça en positiu. Lamine Yamal va recordar el Lamine Yamal del dia del Tottenham. Se l’enyorava. Desequilibri, atreviment i constància. Només li va faltar el gol. Dues pilotes al pal ho van impedir. Però Abner haurà somiat amb ell. Va marxar del lateral del Betis sempre que va voler. Li va guanyar clarament el duel individual. Lamine Yamal havia debutat amb el primer equip precisament contra el Betis al Camp Nou la temporada anterior i contra aquest mateix rival va tenir ahir un dels seus millors partits amb el Barça. Curiosament el Betis sempre apareix en el relat, perquè el 2021 Ansu Fati havia debutat també contra aquest equip i ahir ho va fer el central nascut a l’Estanyol Pau Cubarsí. Parlem de debuts en la lliga, perquè Cubarsí ja havia abraçat el somni dijous a Salamanca en la copa. De nou, actuació sòbria del català. Va acabar amb rampes, però el seu alt rendiment en aquests dos últims partits deixen clar que el nano ha arribat per quedar-se.

El Barça és el primer equip de la lliga que guanya aquesta temporada al Villamarín. No ho van fer ni el Girona ni el Madrid. Examen aprovat. I ara la gran pregunta: s’atrevirà Xavi a deixar fora de l’onze Lewandowski a San Mamés en la copa? Ahir el va canviar mitja hora abans del final per Vitor Roque. Un primer pas. El dolç moment de Ferran i Lamine Yamal i la determinació de João Félix conviden a fer-los jugar tots tres contra l’Athletic, amb Ferran actuant com a 9. Costa veure Lewandowski fora en un partit sense xarxa de seguretat com el de dimecres a Bilbao. El debat, en tot cas, està obert.

MINUT A MINUT

4’ Assistència de fantasia d’Isco, Luiz Henrique s’anticipa a Iñaki Peña i el prova de superar per dalt amb un toc subtil, i la pilota acaba instal·lada a la part superior de la xarxa.
14’ Passada de De Jong per dalt, a Pedri li queda la pilota enrere, es gira i prova la vaselina, i l’acció acaba amb el mateix final que l’anterior rematada de Luiz Henrique. 18’ Xut desviat de Marc Roca des de la frontal.
21’ Gündogan prova de fer un canvi d’orientació, la pilota toca en un rival i això afavoreix Pedri, que fa la passada de la mort i Ferran marca a plaer el primer gol de la tarda. 37’ Xut d’Isco, fàcil per a Iñaki Peña.
38’ Gran acció personal de Lamine Yamal, que després de deixar asseguts diversos rivals estavella la pilota al pal.
45’+1’ El VAR anul·la el gol de Lewandowski per un aparent fora de joc molt justet en l’inici de l’acció.
48’ Lamine Yamal marxa d’Abner amb una bicicleta, troba la línia de fons, la seva centrada toca al pal i el refús el caça atent Ferran per el segon. 55’ Xut ras de Fekir. Bloca Iñaki Peña.
56’ Isco afusella Iñaki Peña després d’un mal refús de punys i d’una mala entesa amb Araujo en el salt. El Barça reclama falta a prèvia de Sokratis a Pedri.
59’ Isco, amb la punta de la bota supera Iñaki Peña per dalt. El VAR valida el gol. Borja Iglesias no toca prèviament la pilota però sí intervé en l’acció.
69’ Transició ràpida del Barça i el xut de Ferran surt alt.
76’ Contraatac del Betis amb un xut final de Luiz Henrique que surt a fora.
90’ Gran paret entre Ferran i João Félix, i màgica definició del portuguès amb l’exterior de la bota.
90’+2’ Lamine Yamal fa la passada per a la cursa de Ferran Torres i el davanter nascut a Foiós acaba definint amb talent picant la pilota per damunt Rui Silva.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)