Atletisme

La reina dels 1.500 m

Atletisme. Kipyegon guanya el seu tercer títol de campiona del món a Budapest. Tamberi completa la triple corona en l’alçada amb el títol olímpic, l’europeu i ara el mundial

Faith Kipyegon va tornar a demostrar que no té rival en els 1.500 m i va guanyar el seu tercer títol mundial en aquesta distància. La kenyana va guanyar el primer a Londres el 2017, el segon a Eugene el 2022 i el tercer ara a Budapest. També té dos títols olímpics en els 1.500 m a Rio 2016 i Tòquio 2020. Faith Kipyegon es va posar al davant de la final en els primers metres i no va deixar que ningú la superés, va anar incrementant a poc a poc el ritme, fins a fer l’atac definitiu en iniciar la darrera volta. La kenyana va guanyar amb 3:54.87, al davant de l’etíop Diribe Welteji, amb 3:55.69. La neerlandesa Sifan Hassan va començar al darrere, com fa sempre, i només va poder remuntar fins a la tercera plaça (3:56.00).

L’italià Gianmarco Tamberi va aconseguir el seu primer títol mundial en alçada i va completar la triple corona de grans títols, ja que va ser campió olímpic a Tòquio el 2020 i europeu l’any passat. L’italià es va imposar amb un salt de 2,36 m, i va superar per intent el nord-americà JuVaughn Harrison, que també va fer un salt de 2,36 m. El qatarià Mutaz Essa Barshim només va ser tercer, amb 2,33 m. En els 3.000 m obstacles Soufiane El Bakkali va revalidar el títol mundial. El marroquí no es va situar al davant de la prova fins als 200 m finals, en què va demostrar tot el seu potencial i es va imposar amb 8:03.53. Va superar clarament l’etíop Lamecha Girma, que havia dominat gran part de la prova i que no va aguantar al final (8:05.44). El kenyà Abraham Kibiwott va ser tercer (8:11.98) després de caure en iniciar la darrera volta i tornar a la cursa. L’espanyol Dani Arce va ser novè, amb 8:18.31.

La gran sorpresa del mundial va arribar en la final de disc, en què va guanyar la desconeguda nord-americana Laulauga Tausaga, que va aconseguir el títol amb 69,49 m, superant de 4 metres la seva marca personal, que era de 65,46. La gran favorita era la seva compatriota Valarie Allman, campiona olímpica, que es va haver de conformar amb la segona posició, amb 69,23 m. El tercer lloc va ser per a la campiona mundial, la xinesa Bin Feng, amb 68,20 m.

Rècord europeu

En les semifinals dels 400 m el britànic Matthew Hudson-Smith va batre el rècord europeu que portava a les taules 35 anys. Matthew Hudson-Smith es va classificar per a la final amb 44.26, superant la millor marca europea de la història, de 44.33, que era de l’alemany oriental Thomas Schönlebe des del 1987. El millor registre el va marcar el jamaicà Antonio Watson, amb 44.13. En les semifinals dels 400 m tanques les favorites van arribar a la final. La nord-americana Shamier Little va fer el millor temps (52.81) i la favorita, la neerlandesa Femke Bol, va marcar el segon (52.95).

En les eliminatòries dels 800 m va ser eliminat l’actual campió olímpic i mundial, el kenyà Emmanuel Korir. En les sèries dels 100 m tanques la nord-americana Kendra Harrison va fer 12.24, millor marca mundial.